Asumisohjelman seurantaraportista johtopäätökseksi edullisten vuokra-asuntojen osuuden lisääminen

Yrjö Hakasen puheenvuoro valtuustossa 22.4.2015

Tämä asumisen ja maankäytön ohjelman seurantaraportti osoittaa selvästi, missä ovat suurimmat ongelmat.  Kaavoitusta ja tonttivarauksia koskevat tavoitteet ovat toteutuneet. Kovan rahan asuntotuotannon tavoitteet on ylitetty. Sen sijaan aravuokra-asuntojen rakentaminen on romahtanut.

Aravuokra-asuntoja alettiin viime vuonna rakentaa alle kymmenesosa tavoitteesta, vain 99 asuntoa. Erityisryhmien asuntoja oli rakenteilla tavoitellun 250 sijasta vain 14. Opiskelija- ja nuoriso-asuntoja alettiin rakentaa vain 52, kun tavoite on 300. Kaupungin omankin tuotannon aloittamisessa jäätiin puoleen tavoitteista. Samaan aikaan kaupungin asuntojonossa on lähes 25 000 hakijaa ja vuokrat nousevat jatkuvasti muuta maata nopeammin.

Kohtuuhintainen vuokra-asuntotuotanto ei kiinnosta rakennusliikkeitä, kun kovan rahan tuotannosta saa isommat voitot. Lisäksi Helsinki on omillakin toimillaan vaikeuttanut aratuotantoa nostamalla tonttimaan hintaa yli asuntorahaston hyväksymän tason.

SKP:n ja Helsinki-listojen ryhmän mielestä aravuokra-asuntuotannon osuus pitää nostaa seuraavassa asunto-ohjelmassa nykyisestä 20 prosentista vähintään puoleen. Samalla on lisättävä erityisryhmien, opiskelija- ja nuorisoasuntojen sekä vanhusten erilaisten palveluasuntojen tuotantoa. Kaupungille tarvitaan oma rakennusliike, jotta yksityiset rakennusliikkeet eivät voi estää kohtuuhintaisen vuokra-asuntotuotannon lisäämistä. Se auttaisi myös työllisyyttä. Gryndereille ei saa antaa valtaa kaavoitukseen kumppanuussopimuksilla. Ja arahintaisten tonttien lisäämiseksi on madallettava tonttien myynti- ja vuokratuottojen tavoitteita.

Tämä raportti kertoo myös asuinalueiden välisten erojen ja eriarvoisuuden lisääntymisestä. Kaupungin ei pidä voimistaa tätä eriytymistä jakamalla tontteja yksipuolisesti kovan rahan tuotantoon eikä myöskään karsimalla lähipalveluja. Myös vuokralaisdemokratia pitäisi nähdä tärkeänä osana asuinalueiden elinvoimaisuutta. Kaupungin toiminnallisen eheyden kannalta tärkeää on kehittää joukkoliikennettä, jossa poikittaisen raideliikenteen hankkeet ovat kiireellisimpiä.

Asuntotuotannon määrällisten tavoitteiden osalta kannattaa ottaa vakavasti luontoarvoihin ja myös moniin vanhoihin asuinalueisiin liittyvät suojelutarpeet. Kaavoituksessa pitää päästä eroon sellaisesta ”me teemme mitä haluamme” –asenteesta, joka on viemässä esimerkiksi Östersundomin kaavoituksen umpikujaan.

Esitän, että valtuusto hyväksyy seuraavan ponnen: Merkitessään tiedoksi seurantaraportin valtuuston edellyttää, että seuraavan ohjelman valmistelussa selvitetään mahdollisuudet lisätä aravuokra-asuntotuotoa merkittävästi.

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

Helsinki-listat

Ajamme asukaslähtöistä demokratiaa, vaadimme rahaa peruspalvelujen säilyttämiseen ja kehittämiseen, vastustamme yksityistämistä, kannatamme joukkoliikennettä. Helsinki on meidän kaupunkimme! Valtuutettu ja varavaltuutetut: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/valtuustoryhmae Muut luottamushenkilöt: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/lautakunnat
Helsinki-listat
Helsinki-listat08.04.2017 3:41
Helsingin Sanomat jätti pois SKPn ja Helsinki-listojen ehdokkaan pormestarigallupista, julkisti gallupin tulokset kertomatta yhden ehdokkaan poisjättämisestä, kieltätyi korjaamasta virhettä ja kieltätyi julkaisemasta mitään vastinetta.
http://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/hs-syrjii-skpn-ja-helsinki-listojen-pormestariehdokasta
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat lisäsi tapahtuman.05.04.2017 21:50
Tervetuloa vaalivalvojaisiin! Jännäämme vaalitulosta, ja musiikkia viihdykkeeksemme esittää V-P Hakkarainen.
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 17:19
Mercedes Bentso - Tahdon, eli biisi ihmisoikeuksien puolesta. Maria Malmströmin vaalibileet, numero 990. #eimyytävänä
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:25
Papa Zai Maria Malmström - Helsinki-listat vaalibileissä.
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:02
Maksimi Voima Maria Alexandran vaalibileissä. #vote990!
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 14:51
Maria Aleksandra alias Maria Malmström - Helsinki-listat, numerolla 990 kertoo kenen joukkoon kuulut ja ketä kannattaa uskoa. Ne kävelee sun ylitsesi suoraan taivaaseen!
Helsinki-listat
   View on Facebook
© 2022 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »