Johtavatko kaupunkia virkamiehet vai valtuusto?

Uusi kaupunginvaltuusto kokoontui Hyvinkään Sveitsiin kaksipäiväiseen strategiaseminaariin. Jo ennen seminaaria olivat kaupungin johtavat virkamiehet kuitenkin kirjoittaneet valtuustolle 74 sivun strategiaohjelman alkavalle nelivuotiskaudelle.

Kaupunginjohtaja Jussi Pajusen johdolla tehty esitys sitoisi valtuuston palvelujen rahoituksen leikkaamiseen ja laajenevaan kilpailuttamiseen, liikelaitostamiseen, yhtiöittämiseen ja yksityistämiseen. Luonnoksen mukaan palvelujen rahoitus rajoitettaisiin kertyvien verotulojen puitteisiin. Palvelujen vuotuisesta rahoituksesta leikattaisiin noin 200 miljoonaa, joka on tuloutettu palveluihin lähinnä Helsingin Energian voitoista.

Samalla valtuusto luovuttaisi pois päätösvallan useista keskeisistä strategisista linjauksista. Valtuuston päätettäväksi ei enää valmisteltaisi vanhuspalveluohjelmaa, ilmasto- ja ympäristöohjelmia, energialinjauksia, henkilöstöstrategiaa, kansainvälistä strategiaa, hankintastrategiaa jne.

Kaupunginjohtaja on muutenkin esiintynyt ikään kuin olisi jonkin liikekonsernin toimitusjohtaja ja valtuusto jonkinlainen yhtiön hallintoneuvosto. Valtuustolta ei ole kysytty mitään, kun Pajunen puuhaa milloin osakkuutta uuden ydinvoimalan rakentamisessa, selvitystä Helsingin ja Vantaan yhdistämisestä, tunnelia Tallinnaan, ökyhotellia kauppatorin edestä suursijoittajalle, HUS:n jakamista jne.

Pääkaupunkiseudun yhteistyöstä tuli jo edellisellä valtuustokaudella keppihevonen, jolla valtuustolta vietiin päätösvaltaa pieneen piiriin. Kaupunginjohtajat sopivat esimerkiksi joukkoliikenteen ja sen lippujen hintojen siirtämisestä pois valtuustojen päätösvallasta.

Alistuuko uusi valtuusto toimimaan johtavien virkamiesten sopimusten kumileimasimena? Tämä nähdään, kun strategiaohjelma, budjettiraamit ja tonttivuokrat tulevat lähiaikoina valtuustoon.

Yrjö Hakanen

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

Helsinki-listat

Ajamme asukaslähtöistä demokratiaa, vaadimme rahaa peruspalvelujen säilyttämiseen ja kehittämiseen, vastustamme yksityistämistä, kannatamme joukkoliikennettä. Helsinki on meidän kaupunkimme! Valtuutettu ja varavaltuutetut: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/valtuustoryhmae Muut luottamushenkilöt: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/lautakunnat
Helsinki-listat
Helsinki-listat08.04.2017 3:41
Helsingin Sanomat jätti pois SKPn ja Helsinki-listojen ehdokkaan pormestarigallupista, julkisti gallupin tulokset kertomatta yhden ehdokkaan poisjättämisestä, kieltätyi korjaamasta virhettä ja kieltätyi julkaisemasta mitään vastinetta.
http://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/hs-syrjii-skpn-ja-helsinki-listojen-pormestariehdokasta
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat lisäsi tapahtuman.05.04.2017 21:50
Tervetuloa vaalivalvojaisiin! Jännäämme vaalitulosta, ja musiikkia viihdykkeeksemme esittää V-P Hakkarainen.
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 17:19
Mercedes Bentso - Tahdon, eli biisi ihmisoikeuksien puolesta. Maria Malmströmin vaalibileet, numero 990. #eimyytävänä
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:25
Papa Zai Maria Malmström - Helsinki-listat vaalibileissä.
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:02
Maksimi Voima Maria Alexandran vaalibileissä. #vote990!
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 14:51
Maria Aleksandra alias Maria Malmström - Helsinki-listat, numerolla 990 kertoo kenen joukkoon kuulut ja ketä kannattaa uskoa. Ne kävelee sun ylitsesi suoraan taivaaseen!
Helsinki-listat
   View on Facebook
© 2022 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »