Ehdotus Helsingin hallintosäännön palauttamisesta uuteen valmisteluun

Kaupunginhallituksen ehdotus uudeksi hallintosäännöksi keskittää entistä enemmän valtaa entistä pienempään piiriin. Kutakuinkin kaikki ne uhkakuvat, joita kesäkuussa uudesta johtamisjärjestelmästä ja hallintosäännöstä esitettiin, ovat toteutuneet. Sen sijaan ne toiveet, joita jotkut elättelivät virkamiesvallan rajoittamisesta ja jaostojen roolista lautakuntia korvaavina päätöseliminä, ovat jääneet juuri niin tyhjän päälle kuin silloin epäiltiin.

Hallintosääntöön liittyy monia ja monentasoisia ongelmia.

Tämä lisää johtavien virkamiesten, paitsi kansliapäällikön ja toimialajohtajien, myös pienempien yksiköiden johtavien virkamiesten valtaa.

Tämä lopettaa suurimman osan lautakunnista ja vähentää luottamushenkilöiden mahdollisuuksia ohjata toimintaa jättikokoisten toimialojen puitteissa.

Hallinnollis-taloudellinen ohjaus syrjäyttää yhä enemmän asiantuntemukseen, asukkaiden tarpeisiin ja toiminnan sisältöön perustuvan johtamisen.

Toiminnan ohjaamista ja demokratiaa ei ainakaan lisää se, että lopetetaan kaupunkisuunnittelulautakunta, asuntolautakunta, ympäristölautakunta, nuorisolautakunta, varhaiskasvatuslautakunta sekä kulttuuri- ja kirjastolautakunta. Muut kuin pari lakisääteistä jaostoa ovat lausuntoja antavia tai valitusten, lupahakemusten ja avustusten käsittelyä varten, vailla esimerkiksi budjettivaltaa.

Helsinki olisi voinut uuden kuntalain pohjalta toimia edelläkävijänä asukkaiden vaikutusmahdollisuuksien, lähidemokratian ja työpaikkademokratian kehittämisessä. Asukkaiden osallistumisesta on tässä 70 sivun asiakirjassa vain yksi sivu, vailla mitään uusia avauksia. Henkilöstön vaikutusmahdollisuuksista ei ole sitäkään.

Työllistämistoimikunnan lopettaminen uhkaa alistaa kaupungin omat työllisyystoimet elinkeinopolitiikalle ja yritysten tukemiselle. Aikomus sijoittaa vammaisneuvosto ja vanhusneuvosto sote-viraston alaisuuteen kaventaa niiden roolia ja jättää auki, mikä niiden asema on, jos sote-palvelut siirtyvät pois kaupungin tehtävistä. Muun muassa Tietokeskusta ja Kaupunginarkistoa ei enää tässä esityksessä ole omina yksiköinä.

Kaiken kaikkiaan on hämmästyttävää, miten pormestarimalli ja kaupunginhallituksen ryhmille luvatut palkalliset luottamustoimet ovat sivuuttaneet asukasnäkökulman ja demokratian hallintosäännön valmistelussa. Voi sanoa, että halvalla menee, kun lautakuntajärjestelmän laaja alasajo on myyty kaupunginhallituksen ryhmille lupaamalla, että ne saavat kaikki jollain tavalla palkatun tai mukavaa palkkiota nauttivan hallituspaikan. Voi olla, että pormestarin paikkoja hamuavat huomaavat vaalien jälkeen todellisen esittelyvallan ja sisältöjen johtamisen keskittyneenkin johtaville virkamiehille.

Ehdotan, että valtuusto palauttaa esityksen uudelleen valmisteltavaksi niin, että turvataan lautakuntien riittävä määrä, selvitetään uudelleen toimialojen ja yksiköiden määrittelyä, vahvistetaan asukkaiden ja henkilöstön vaikutusmahdollisuuksia sekä selvitetään sote- ja maakuntahallinnon uudistuksen vaikutukset kaupungin hallintoon.

(Valtuustossa 16.11.2016. Palautuksen kannalla oli vain 5 valtuutettua. )

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

Helsinki-listat

Ajamme asukaslähtöistä demokratiaa, vaadimme rahaa peruspalvelujen säilyttämiseen ja kehittämiseen, vastustamme yksityistämistä, kannatamme joukkoliikennettä. Helsinki on meidän kaupunkimme! Valtuutettu ja varavaltuutetut: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/valtuustoryhmae Muut luottamushenkilöt: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/lautakunnat
Helsinki-listat
Helsinki-listat08.04.2017 3:41
Helsingin Sanomat jätti pois SKPn ja Helsinki-listojen ehdokkaan pormestarigallupista, julkisti gallupin tulokset kertomatta yhden ehdokkaan poisjättämisestä, kieltätyi korjaamasta virhettä ja kieltätyi julkaisemasta mitään vastinetta.
http://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/hs-syrjii-skpn-ja-helsinki-listojen-pormestariehdokasta
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat lisäsi tapahtuman.05.04.2017 21:50
Tervetuloa vaalivalvojaisiin! Jännäämme vaalitulosta, ja musiikkia viihdykkeeksemme esittää V-P Hakkarainen.
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 17:19
Mercedes Bentso - Tahdon, eli biisi ihmisoikeuksien puolesta. Maria Malmströmin vaalibileet, numero 990. #eimyytävänä
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:25
Papa Zai Maria Malmström - Helsinki-listat vaalibileissä.
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:02
Maksimi Voima Maria Alexandran vaalibileissä. #vote990!
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 14:51
Maria Aleksandra alias Maria Malmström - Helsinki-listat, numerolla 990 kertoo kenen joukkoon kuulut ja ketä kannattaa uskoa. Ne kävelee sun ylitsesi suoraan taivaaseen!
Helsinki-listat
   View on Facebook
© 2022 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »