Eroon alibudjetoinnista

Yrjö Hakanen

28.1.09 valtuusto

 

Näin isossa organisaatiossa ja muuttuvissa oloissa sattuu tietysti aina joitain menojen muutoksia budjetoidusta. Tässä esityksessä näkyy kuitenkin myös eräs Helsingin talouden ja budjettikäytännön rakenteellinen vinoutuma. Se on erityisesti sosiaali- ja terveyspalvelujen jatkuva alibudjetoiminen.

 

Kuten valtuutettu Mäki totesi, sosiaalivirastolle esitetään yli 20 miljoonan euron ylitysoikeutta budjettiin varattuihin määrärahoihin. Terveyspalvelujen osalta päätettiin niin ikään yli 20 miljoonan euron ylitysoikeudesta jo viime vuoden lopulla.

 

Kyse ei ole mistään satunnaisista virhearvioista. Viime valtuustokaudella sosiaali- ja terveyspalvelujen menot ylittivät budjetoidun keskimäärin noin 60 miljoonalla vuosittain, yhteensä noin 245 miljoonalla eurolla.

 

Tässä on kyse on tietoisesti alibudjetoimista, ja se on lainvastaista. Tämä alibudjetoiminen estää palvelujen tarpeiden mukaista järjestämistä ja kehittämistä. Samalla se pakottaa työntekijät jatkuvaan töiden ylikuormitukseen. Monille asukkaille se on merkinnyt palvelujen saannin vaikeutumista ja jopa pakkoa hakea palveluja yksityisiltä yrityksiltä.

 

Alibudjetoimisesta eroon pääseminen on uuden valtuuston isoimpia haasteita. Helsingin talouden ylijäämäisyys osoittaa, että tässä on kyse poliittisista valinnoista. Viime vuoden osalta kaupungin virastojen ja liikelaitosten yhteenlaskettu tulos on meille jaetun ennusteen mukaan noin 250 miljoonaa.

 

Peruspalvelujen alibudjetoimisen lopettaminen on merkittävä keino, jolla kaupunki voi torjua lamaa ja elvyttää. Työpaikkojen luominen kunnallisiin palveluihin on nopeampia ja tehokkaimpia tapoja elvyttää. Tässä ei tarvita pitkiä tuotekehittelyjä eikä usein suuria investointeja vaan kaupungin palveluissa on valmiina suunnitelmat, tehtäviä, organisaatio jne, joihin voidaan työllistää.

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

Helsinki-listat

Ajamme asukaslähtöistä demokratiaa, vaadimme rahaa peruspalvelujen säilyttämiseen ja kehittämiseen, vastustamme yksityistämistä, kannatamme joukkoliikennettä. Helsinki on meidän kaupunkimme! Valtuutettu ja varavaltuutetut: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/valtuustoryhmae Muut luottamushenkilöt: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/lautakunnat
Helsinki-listat
Helsinki-listat08.04.2017 3:41
Helsingin Sanomat jätti pois SKPn ja Helsinki-listojen ehdokkaan pormestarigallupista, julkisti gallupin tulokset kertomatta yhden ehdokkaan poisjättämisestä, kieltätyi korjaamasta virhettä ja kieltätyi julkaisemasta mitään vastinetta.
http://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/hs-syrjii-skpn-ja-helsinki-listojen-pormestariehdokasta
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat lisäsi tapahtuman.05.04.2017 21:50
Tervetuloa vaalivalvojaisiin! Jännäämme vaalitulosta, ja musiikkia viihdykkeeksemme esittää V-P Hakkarainen.
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 17:19
Mercedes Bentso - Tahdon, eli biisi ihmisoikeuksien puolesta. Maria Malmströmin vaalibileet, numero 990. #eimyytävänä
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:25
Papa Zai Maria Malmström - Helsinki-listat vaalibileissä.
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:02
Maksimi Voima Maria Alexandran vaalibileissä. #vote990!
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 14:51
Maria Aleksandra alias Maria Malmström - Helsinki-listat, numerolla 990 kertoo kenen joukkoon kuulut ja ketä kannattaa uskoa. Ne kävelee sun ylitsesi suoraan taivaaseen!
Helsinki-listat
   View on Facebook
© 2022 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »