Helsingin Bussiliikenteen pääomalaina

Helsingin Bussiliikenteen jatkuvat ongelmat ovat tulosta kilpailuttamisesta ja yhtiöittämisestä. Kaupungin sisäisen bussiliikenteen kilpailuttaminen toi markkinoille kansainvälisen jättiyhtiön Veolian ja kansainvälisten pääomasijoittajien omistaman Nobinan. Samalla useat pienet liikennöitsijät ovat kadonneet.

Aalto-yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan Helsingin bussiliikenteen kilpailuttaminen on epäonnistunut. Pääsyy tähän on se, että todellisuudessa ei ole olemassa kilpailutuksen edellyttämiä markkinoita.

Matkustajien kannalta huolestuttavaa on ollut lippujen hintojen nousu ja monien bussivuorojen kehno kalusto. Työntekijöille kilpailutus on merkinnyt jatkuvaa työolojen heikentymistä. Ja tilaajan eli kaupungin kannalta ongelmana on palvelujen jatkuva epävarmuus ja käymistila. Yhtiöt käyvät jatkuvaa pudotuspeliä tilanteessa, jossa korvaavia markkinoita ei ole ja kahden suuren yksityisen liikennöitsijän takana ovat isot rahat. Kilpailuttaminen on johtanut juuri siihen, mistä sitä aloitettaessa varoitettiin: pari kansainvälistä suuryhtiötä uhkaa vallata markkinat.

Kun kilpailu ei toimi, kannattaa pohtia, miten siitä voidaan vähitellen siirtyä tilanteeseen, jossa kaupunki vastaa itse Helsingin sisäisestä joukkoliikenteestä. Tällä tavalla olisi helpompi edistää myös joukkoliikenteen ympäristötavoitteita ja suuntautua joukkoliikenteen lippujen hintojen alentamiseen. Helsingin Bussiliikenne Oy:lle nyt esitetty pääomalaina helpottaa ainakin jonkin aikaa yhtiön tilannetta, mutta se ei ratkaise kilpailuttamisen tuomia ongelmia eikä riitä avaamaan näköaloja joukkoliikenteen voimakkaalle kehittämiselle.

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

Helsinki-listat

Ajamme asukaslähtöistä demokratiaa, vaadimme rahaa peruspalvelujen säilyttämiseen ja kehittämiseen, vastustamme yksityistämistä, kannatamme joukkoliikennettä. Helsinki on meidän kaupunkimme! Valtuutettu ja varavaltuutetut: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/valtuustoryhmae Muut luottamushenkilöt: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/lautakunnat
Helsinki-listat
Helsinki-listat08.04.2017 3:41
Helsingin Sanomat jätti pois SKPn ja Helsinki-listojen ehdokkaan pormestarigallupista, julkisti gallupin tulokset kertomatta yhden ehdokkaan poisjättämisestä, kieltätyi korjaamasta virhettä ja kieltätyi julkaisemasta mitään vastinetta.
http://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/hs-syrjii-skpn-ja-helsinki-listojen-pormestariehdokasta
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat lisäsi tapahtuman.05.04.2017 21:50
Tervetuloa vaalivalvojaisiin! Jännäämme vaalitulosta, ja musiikkia viihdykkeeksemme esittää V-P Hakkarainen.
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 17:19
Mercedes Bentso - Tahdon, eli biisi ihmisoikeuksien puolesta. Maria Malmströmin vaalibileet, numero 990. #eimyytävänä
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:25
Papa Zai Maria Malmström - Helsinki-listat vaalibileissä.
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:02
Maksimi Voima Maria Alexandran vaalibileissä. #vote990!
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 14:51
Maria Aleksandra alias Maria Malmström - Helsinki-listat, numerolla 990 kertoo kenen joukkoon kuulut ja ketä kannattaa uskoa. Ne kävelee sun ylitsesi suoraan taivaaseen!
Helsinki-listat
   View on Facebook
© 2022 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »