Helsingin Energian koko toiminnan yhtiöittämisen sijasta eriyttäminen

Helsingin Energian yhtiöittämistä perustellaan kuntalain muutoksella, jonka mukaan kuntien on yhtiöitettävä kilpailutilanteessa markkinoilla toimiva liikelaitos. Mutta miltä osin energialaitos kilpailee markkinoilla?

Kuntalaissa on mainittu useita poikkeuksia yhtiöittämisvelvoitteeseen. Liikelaitosta ei ole pakko yhtiöittää esimerkiksi silloin kun se tuottaa palveluja vain kunnan asukkaille tai kun liikelaitos on ns. luonnollinen monopoli.

Kaukolämpö- ja sähköverkko ovat olennainen osa kaupungin perusrakenteita. Kaukolämpö muodostaa käytännössä luonnollisen monopolin, lämpöä kannattaa kuljettaa vain yhden tuottajan ylläpitämässä verkossa. Tähän liittyy Helsingissä tehokas lämmön ja sähkön yhteistuotanto.

Helsingin Energia on eriyttänyt jo toimintoja niin, että liikelaitoksen koko toiminnan yhtiöittämisen sijasta voitaisiin siirtää yhtiömuotoon vain se osa sähkön tuotannosta ja muusta toiminnasta, joka kilpailee markkinoilla. Näin sähkön myynti helsinkiläisille, kaukolämpö, kaukojäähdytys, ulkovalaistus, suunnittelu ja kunnossapito jäisivät kunnalliseksi liikelaitokseksi.
Kyse on kaupungin talouden kannalta isoista asioista. HelEnin liikevaihto on noin 750 miljoonaa, tuloutukset kaupungille noin 200 miljoonaa vuodessa ja omaisuuden arvo noin 2,5 miljardia euroa. Yhtiönä se joutuu maksamaan tuloksestaan 20 prosenttia yhteisöveroa.

Yhtiöittäminen on eräissä muissa kunnissa ollut ensimmäinen askel liiketoiminnan myymiseen kokonaan tai osaksi yksityisille. Siksi herättää huomiota, että tässä päätösesityksessä ei ole mitään siitä, miten pysyvä on Helsingin omistajaintressi nyt perustettavaksi esitetyssä yhtiössä.

Yhtiöjärjestykseen on tarkoitus kirjata kaupungin luottamushenkilöiden tiedonsaantioikeus. Sen sijaan kuntalaisten tiedonsaantioikeus kaventuu, koska julkisuuslaki ei koske yhtiöitä, toisin kuin kunnan liikelaitoksia. Koska hankintalaki ei koske samalla tavalla osakeyhtiöitä, voi myös hankintojen julkinen valvonta vaikeutua.

Esityksen yhtiön rahavirta kaupungille putoaa alle puoleen. Tätä perustellaan lähinnä investointiohjelmalla. Se ei esityksen mukaan tuo yhtään lisää tuloja, vain menoja. Kyse on kuitenkin tuotannollisista investoinneista, joita tehdään kannattaviin hankkeisiin. Totta kai niistä kertyy pidemmän päälle tuottoja. Yhtiömuoto tarjoaa kuitenkin liikkeenjohdolle enemmän keinoja pimittää tuottoja.

SKP:n ja Helsinki-listojen ryhmä esittää, että valtuusto hylkää esityksen Helsingin Energian yhtiöittämisestä. Samalla valtuusto kehottaa Helsingin Energian johtokuntaa ja kaupunginhallitusta valmistelemaan uuden esityksen, jossa helsinkiläisille tuotettavat palvelut säilyvät kunnallisena liikelaitoksena ja vain muu toiminta yhtiöitetään (kilpailemaan markkinoilla).

(Hylkäysesitystä ei kannatettu, muut valtuutetut hyväksyivät yhtiöittämisesityksen sellaisenaan.)

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

Helsinki-listat

Ajamme asukaslähtöistä demokratiaa, vaadimme rahaa peruspalvelujen säilyttämiseen ja kehittämiseen, vastustamme yksityistämistä, kannatamme joukkoliikennettä. Helsinki on meidän kaupunkimme! Valtuutettu ja varavaltuutetut: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/valtuustoryhmae Muut luottamushenkilöt: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/lautakunnat
Helsinki-listat
Helsinki-listat08.04.2017 3:41
Helsingin Sanomat jätti pois SKPn ja Helsinki-listojen ehdokkaan pormestarigallupista, julkisti gallupin tulokset kertomatta yhden ehdokkaan poisjättämisestä, kieltätyi korjaamasta virhettä ja kieltätyi julkaisemasta mitään vastinetta.
http://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/hs-syrjii-skpn-ja-helsinki-listojen-pormestariehdokasta
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat lisäsi tapahtuman.05.04.2017 21:50
Tervetuloa vaalivalvojaisiin! Jännäämme vaalitulosta, ja musiikkia viihdykkeeksemme esittää V-P Hakkarainen.
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 17:19
Mercedes Bentso - Tahdon, eli biisi ihmisoikeuksien puolesta. Maria Malmströmin vaalibileet, numero 990. #eimyytävänä
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:25
Papa Zai Maria Malmström - Helsinki-listat vaalibileissä.
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:02
Maksimi Voima Maria Alexandran vaalibileissä. #vote990!
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 14:51
Maria Aleksandra alias Maria Malmström - Helsinki-listat, numerolla 990 kertoo kenen joukkoon kuulut ja ketä kannattaa uskoa. Ne kävelee sun ylitsesi suoraan taivaaseen!
Helsinki-listat
   View on Facebook
© 2022 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »