Helsingin poliisin neuvottelukunnalle ja poliisikomentajalle

Helsingin poliisin neuvottelukunnan seuraavan kokouksen asialistalla on poikkeuksellisesti kirje kaupunginvaltuustosta. SKP:n ja Helsinki-listojen valtuustoryhmä arvostelee poliisin tiedotusta ja voimankäyttöä. Ryhmä toivoo Helsingin poliisin neuvottelukunnalta ja poliisikomentajalta selkeitä kannanottoja jokaiselle kuuluvien perusoikeuksien turvaamisen ja yhteisöllisen, ehkäisevän lähityön vahvistamiseksi. Tämä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun poliisin neuvottelukunnan käsittelyyn tulee ehdotus kaupunginvaltuuston joltain ryhmältä.

Helsingin kaupungin poliisin neuvottelukunta
Helsingin poliisikomentaja

Arvoisa vastaanottaja

Yhteiskunnallisten ongelmien ja ristiriitojen syveneminen näkyy monin tavoin Helsingissä. Tässä tilanteessa tarvitaan ennen muuta sosiaalipoliittisia ja poliittisia toimia perusturvan, perusoikeuksien, työllisyyden ja demokratian vahvistamiseksi. Tarvitaan myös yhteisöllisyyttä rakentavaa alueellista sosiaalityötä ja kulttuuria.

Poliisin toimintaa ohjaavissa strategioissa korostetaan ennaltaehkäisevää toimintaa, verkostoyhteistyötä, tietojohtoisuutta ja yhdessä ennakoivasti tapahtuvaa toimintaa. Poliisin oman toiminnan tulee vahvistaa ihmisten kokemaa turvallisuutta.

Viime aikoina on noussut esille useita tapahtumia, joissa poliisi ei ole onnistunut näissä tavoitteissa. Eräissä tapauksissa poliisi on omalla tiedotuksellaan ja jopa voimankäytöllään päinvastoin lisännyt ihmisten kokemaa turvattomuutta.

Viittaamme tässä esimerkiksi itsenäisyyspäivän mielenosoituksiin, joissa poliisi jopa ampui paineilma-aseella päin mielenosoittajia aiheuttaen itse vaaraa ja käytti ilmeisen kohtuutonta voimaa mielenosoittajiin, jotka vastustivat äärioikeistolaisin, rasistisin ja jopa fasistisin tunnuksin järjestettyä mielenosoitusta. Paikalla olleilta saatujen ja julkisuudessa esitettyjen tietojen perusteella tällaiseen voimankäyttöön ei ollut aihetta eikä sitä oikeuta se, jos vastamielenosoituksesta ei ollut ilmoitettu ennalta poliisille.

Toisena esimerkkinä epäonnistumisesta haluamme nostaa esille poliisin tiedotuksen uudenvuoden viettoon liittyneistä tapahtumista. Ensin poliisi tiedotti uudenvuoden juhlien sujuneen rauhallisesti. Sen jälkeen kun Saksasta uutisoitiin naisiin kohdistuneesta laajamittaisesta ahdistelusta, alkoi poliisi tiedottaa Helsingissä esiintyneen naisiin kohdistunutta ahdistelua, jollaista ei ole ennen nähty, ja leimasi tähän syylliseksi muun muassa Asematunneliin kokoontuneita maahanmuuttajia ja turvapaikanhakijoita. Myöhemmin tätä tiedotusta jouduttiin korjaamaan aina poliisijohtoa myöten. 

Nämä esimerkit eivät valitettavasti ole ainoita. Poliisin toiminta on herättänyt kritiikkiä myös muissa yhteyksissä, kuten vappumarssiin 2014 kohdistuneet perusteettomat voimatoimet. Toisaalta kritiikkiä on esitetty myös poliisin ja sosiaalitoimen yhteistyön, erityisesti lähityön resurssien vähyyteen. Joitain ongelmia on ollut myös poliisin – aiheellisesti – lisäämässä osallistumisessa sosiaaliseen mediaan. Esimerkiksi maahanmuuttajataustaisia pienyrittäjiä leimaava esiintyminen on antanut poliisin painopisteistä talousrikollisuuden torjumisessa oudon kuvan. Ikään kuin harmaan talouden suurimmat ongelmat eivät olisikaan siellä, missä liikkuvat suurimmat rahat.

Toivomme, että Helsingin poliisijohto ja poliisin neuvottelukunta käsittelee edellä esittämiämme ongelmia ja vastaa tähän kirjelmään. Erityisesti toivomme poliisilta – ja myös kaupungin johdolta – selkeitä kannanottoja jokaiselle kuuluvien perusoikeuksien turvaamisen ja yhteisöllisen, ehkäisevän lähityön vahvistamiseksi.

Kohteliaimmin

Suomen kommunistisen puolueen ja Helsinki-listojen valtuustoryhmä
Yrjö Hakanen
Helsingin kaupunginvaltuutettu

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

Helsinki-listat

Ajamme asukaslähtöistä demokratiaa, vaadimme rahaa peruspalvelujen säilyttämiseen ja kehittämiseen, vastustamme yksityistämistä, kannatamme joukkoliikennettä. Helsinki on meidän kaupunkimme! Valtuutettu ja varavaltuutetut: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/valtuustoryhmae Muut luottamushenkilöt: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/lautakunnat
Helsinki-listat
Helsinki-listat08.04.2017 3:41
Helsingin Sanomat jätti pois SKPn ja Helsinki-listojen ehdokkaan pormestarigallupista, julkisti gallupin tulokset kertomatta yhden ehdokkaan poisjättämisestä, kieltätyi korjaamasta virhettä ja kieltätyi julkaisemasta mitään vastinetta.
http://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/hs-syrjii-skpn-ja-helsinki-listojen-pormestariehdokasta
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat lisäsi tapahtuman.05.04.2017 21:50
Tervetuloa vaalivalvojaisiin! Jännäämme vaalitulosta, ja musiikkia viihdykkeeksemme esittää V-P Hakkarainen.
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 17:19
Mercedes Bentso - Tahdon, eli biisi ihmisoikeuksien puolesta. Maria Malmströmin vaalibileet, numero 990. #eimyytävänä
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:25
Papa Zai Maria Malmström - Helsinki-listat vaalibileissä.
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:02
Maksimi Voima Maria Alexandran vaalibileissä. #vote990!
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 14:51
Maria Aleksandra alias Maria Malmström - Helsinki-listat, numerolla 990 kertoo kenen joukkoon kuulut ja ketä kannattaa uskoa. Ne kävelee sun ylitsesi suoraan taivaaseen!
Helsinki-listat
   View on Facebook
© 2022 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »