Helsinki mukaan Rio+20 -kehitykseen

Ensi vuonna pidetään Rio de Janeirossa YK:n kestävän kehityksen huippukokous. Miten Helsinki valmistautuu tähän Rio+20 -konferensissin? Ehdotan, että Helsinki jatkaa paikallisten kestävän kehityksen ohjelmien tekemistä.Ensi vuonna pidetään Rio de Janeirossa YK:n kestävän kehityksen huippukokous. Kaksi kymmentä vuotta sitten Riossa pidetystä konferenssista lähti liikkeelle prosessi, joka johti Euroopassa kaupunkien kestävän kehityksen Aalborgin asiakirjaan ja käynnisti Helsingissä paikallisagendatyön.

Kestävän kehityksen paikallisagenda 21 oli laaja prosessi, jossa valmisteltiin Helsingille kestävän kehityksen ohjelma laajassa yhteistyössä asukkaiden, kansalaisjärjestöjen, kaupungin hallintokuntien ja erilaisten intressitahojen kanssa. Helsinki oli tuolloin ensimmäinen eurooppalainen pääkaupunki, joka hyväksyi kaupunginvaltuustossa kattavan kestävän kehityksen toimintaohjelman.

Entä nyt, miten Helsinki valmistautuu Rio+20 –konferenssiin? YK on määritellyt Rio+20:lle kaksi pääteemaa. Toinen koskee kestävää taloutta ja köyhyyden vähentämistä, toinen sellaisen hallinnon muodostamista, joiden kautta tällaista kehitystä voidaan ohjata demokraattisesti. Tässä yhteydessä on vahvasti esillä myös paikallishallinnon, kuntien rooli.

Helsinki allekirjoitti vuonna 1995 Aalborgin julistuksen kaupunkien kestävän kehityksen tavoitteista. Vuonna 2004 Aalborg+10 konferenssissa edettiin julistuksesta sitoumuksiin, joiden toteuttamiseksi kaupungit määrittelevät yhdessä asukkaiden ja muiden paikallisten toimijoiden kanssa konkreettiset tavoitteet ja toimenpiteet. Suomalaisista kunnista Aalborgin sitoumukset ovat allekirjoittaneet Hämeenlinna, Turku, Tampere, Lahti, Kotka ja Maarianhamina. Suomen Kuntaliitto on julkaissut sitoumukset asiakirjan suomeksi.

Helsinki on lähtenyt mukaan eräisiin kaupunkien yhteisiin sitoumuksiin, lähinnä ilmastopolitiikassa ja Itämeren suojelussa. Sen sijaan kokonaisvaltaisempi kestävän kehityksen ohjelmatyö uhkaa nyt päättyä. Kaupunginvaltuuston strategiassa käsitellään näitä asioita, ja hyvä niin. Mutta tiedämme kaikki, että se ei ole sama kuin toimintaohjelman konkreettinen käsittely. Eikä valtuuston strategian tekemisessä asukkailla ja muilla paikallisilla toimijoilla ole mitään roolia. Isojen asioiden – kuten sosiaaliset ja ekologiset haasteet – käsittely valtuuston strategiaohjelmassa ei poista tarvetta linjata niitä tarkemmin erillisillä toimintaohjelmilla.

Toivonkin, että Helsinki palaa Rio+20 konferenssin valmisteluissaan uudelleen aktiiviseksi kestävän kehityksen paikallisten toimintaohjelmien tekijäksi. Siksi ehdotan seuraavaa pontta:  “Kaupunginvaltuusto edellyttää, että kaupunginhallitus selvittää Helsingin mahdollisuudet allekirjoittaa Aalborgin sitoumusasiakirjan ja asettaa yhdessä asukkaiden ja muiden paikallisten toimijoiden kanssa tavoitteet ja toimenpiteet sitoumusten toteuttamiseksi. ”

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

Helsinki-listat

Ajamme asukaslähtöistä demokratiaa, vaadimme rahaa peruspalvelujen säilyttämiseen ja kehittämiseen, vastustamme yksityistämistä, kannatamme joukkoliikennettä. Helsinki on meidän kaupunkimme! Valtuutettu ja varavaltuutetut: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/valtuustoryhmae Muut luottamushenkilöt: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/lautakunnat
Helsinki-listat
Helsinki-listat08.04.2017 3:41
Helsingin Sanomat jätti pois SKPn ja Helsinki-listojen ehdokkaan pormestarigallupista, julkisti gallupin tulokset kertomatta yhden ehdokkaan poisjättämisestä, kieltätyi korjaamasta virhettä ja kieltätyi julkaisemasta mitään vastinetta.
http://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/hs-syrjii-skpn-ja-helsinki-listojen-pormestariehdokasta
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat lisäsi tapahtuman.05.04.2017 21:50
Tervetuloa vaalivalvojaisiin! Jännäämme vaalitulosta, ja musiikkia viihdykkeeksemme esittää V-P Hakkarainen.
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 17:19
Mercedes Bentso - Tahdon, eli biisi ihmisoikeuksien puolesta. Maria Malmströmin vaalibileet, numero 990. #eimyytävänä
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:25
Papa Zai Maria Malmström - Helsinki-listat vaalibileissä.
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:02
Maksimi Voima Maria Alexandran vaalibileissä. #vote990!
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 14:51
Maria Aleksandra alias Maria Malmström - Helsinki-listat, numerolla 990 kertoo kenen joukkoon kuulut ja ketä kannattaa uskoa. Ne kävelee sun ylitsesi suoraan taivaaseen!
Helsinki-listat
   View on Facebook
© 2022 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »