Herttoniemen ja Siilitien koulujen hallinnollinen yhdistäminen

Opetusvirasto ja opetuslautakunta ovat saaneet paljon kritiikkiä kouluverkon tarkistamisesitysten valmisteluista. Tämä esitys Herttoniemen koulujen hallinnollisesta yhdistämisestä on eräs esimerkki siitä, miten ristiriitaisiin ja kyseenalaisiin perusteluihin esitykset ovat nojanneet.

Minulla oli mahdollisuus vierailla Herttoniemen ja Siilitien kouluilla, tavata koulujen johtokuntien ja vanhempainyhdistysten edustajia, opettajia ja rehtori.

Tapaamisissa kävi ensinnäkin selväksi, että hallinnollinen yhdistäminen sopii näihin kouluihin harvinaisen huonosti. Herttoniemen koulu on kehittänyt montessoripedagogiikkaa. Siilitien koulu puolestaan on erikoistunut erityisopetukseen, missä sen saavutukset ovat herättäneet myös kansainvälistä kiinnostusta. Toisin kuin opetuslautakunnan puheenjohtaja Krohn täällä esitti, erityisopetuksen keskittämistä Siilitielle on jo vähennetty.

Toiseksi osoittautui, että hallinnollisella yhdistämisellä ei saavuteta mitään säästöjä. Kouluilla on jo nyt yhteinen rehtori ja koulusihteeri. Opetuslautakunnan puheenjohtajan puhe ylimääräisestä byrokratiasta osoittavat lähinnä huonoa perehtymistä asiaan.

Lisäksi tälläkin alueella opetusviraston esittämät luvut oppilasmäärien vähenemisestä olivat virheelliset. Vaikka virasto ja lautakunta tiesivät Helsingin tietokeskuksesta olevan tulossa kesäkuussa uudet ennusteet, ei niitä haluttu odottaa. Alueelle on muuttanut nuoria lapsiperheitä ja sinne on tulossa täydennysrakentamista.

Ainoa merkittävä säästö voisi tulla tilojen vähentämisestä. Juuri tässä onkin oleellinen ero kaupunginhallituksen ensin hyväksymän esityksen ja sitten apulaiskaupunginjohtajan vaatimuksesta käsittelemän uuden esityksen välillä. Ensiksi hyväksymässään lisäyksessä kaupunginhallitus totesi, että “yhdistetyssä koulussa ei luovuta tiloista”. Tämä linjaus puuttuu nyt käsiteltävästä esityksestä.

Kun tälle esitykselle ei voida osoittaa opetukseen eikä hallintomenojen karsimiseen liittyviä perusteluja, mistä muusta on kyse kuin koulutilojen vähentämisen valmistelusta? Puistolasta ja eräistä muista kouluista on jo kokemusta siitä, että opetusvirastossa on halua käyttää hallinnollista yhdistämistä kiertotienä, jolla voidaan ohittaa valtuusto koulujen karsimista koskevissa ratkaisuissa.

Koko tämän kouluverkkotarkastelun aiheuttaman sotkun pääsyy löytyy budjettiraamin onnettomasta linjauksesta, jonka mukaan muun muassa opetuksen menojen ja tilakustannusten pitäisi reaalisesti vähentyä vaikka koulutuksen tarpeet kasvavat, rakennetaan uusia kouluja ja korjataan vanhoja.

Sen sijaan, että käsittelemme täällä erillisinä asioina yksittäisten koulujen yhdistämisiä tai lopettamisia, pitäisikin tarkastella kouluverkkoa kokonaisuutena ja korjata budjettiraamia.
Kannatan asian palauttamista uuteen valmisteluun.

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

Helsinki-listat

Ajamme asukaslähtöistä demokratiaa, vaadimme rahaa peruspalvelujen säilyttämiseen ja kehittämiseen, vastustamme yksityistämistä, kannatamme joukkoliikennettä. Helsinki on meidän kaupunkimme! Valtuutettu ja varavaltuutetut: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/valtuustoryhmae Muut luottamushenkilöt: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/lautakunnat
Helsinki-listat
Helsinki-listat08.04.2017 3:41
Helsingin Sanomat jätti pois SKPn ja Helsinki-listojen ehdokkaan pormestarigallupista, julkisti gallupin tulokset kertomatta yhden ehdokkaan poisjättämisestä, kieltätyi korjaamasta virhettä ja kieltätyi julkaisemasta mitään vastinetta.
http://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/hs-syrjii-skpn-ja-helsinki-listojen-pormestariehdokasta
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat lisäsi tapahtuman.05.04.2017 21:50
Tervetuloa vaalivalvojaisiin! Jännäämme vaalitulosta, ja musiikkia viihdykkeeksemme esittää V-P Hakkarainen.
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 17:19
Mercedes Bentso - Tahdon, eli biisi ihmisoikeuksien puolesta. Maria Malmströmin vaalibileet, numero 990. #eimyytävänä
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:25
Papa Zai Maria Malmström - Helsinki-listat vaalibileissä.
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:02
Maksimi Voima Maria Alexandran vaalibileissä. #vote990!
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 14:51
Maria Aleksandra alias Maria Malmström - Helsinki-listat, numerolla 990 kertoo kenen joukkoon kuulut ja ketä kannattaa uskoa. Ne kävelee sun ylitsesi suoraan taivaaseen!
Helsinki-listat
   View on Facebook
© 2022 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »