Hitas-sääntelystä ei pidä luopua

Helsingin suurimpia ongelmia on asumisen kallis hinta ja kohtuuhintaisten asuntojen puute. Kaupunginhallituksen enemmistön esitys Hitas-asuntojen vapauttamisesta hintarajoituksista 20–30 vuoden kuluessa vain pahentaisi tätä ongelmaa.

Hitas-järjestelmää on kritisoitu siitä, että huoneistojen laskennalliset enimmäishinnat vaihtelevat eri osissa kaupunkia ja jopa samalla alueella.

Osa näistä ongelmista johtuu asuntojen hintakehityksen eroista kaupungin eri alueilla. Tämä ei ole kuitenkaan vain Hitas-asuntoja koskeva ominaispiirre. Asunnon sijainti vaikuttaa yleensäkin kysyntään ja hintaan. Tätä erilaisuutta ei poisteta eikä vähennetä sillä, että Hitas-asuntojen hintasääntely puretaan. Eikä Hitas-järjestelmän tarkoituksena olekaan taata asunnon ostajalle mahdollisuutta hyötyä asuntojen ja tonttien spekulatiivisesta arvonnoususta.

Hitas-asuntojen hintojen vaihteluun liittyy kuitenkin myös sellaisia ongelmia, joihin on perustellusti haluttu korjausta. Tämä koskee lähinnä huippusuhdanteissa valmistuneiden asuntojen laskennallisia hintoja ja asuntojen remonttien huomioon ottamista.

Esimerkiksi 1980- ja 90-lukujen vaihteessa valmistuneiden Hitas-asuntojen jälleenmyyntihinta ei ole noussut suhteellisesti yhtä paljon kuin muissa Hitas-kohteissa. Tähän ongelmaan löytyy kuitenkin ratkaisuja Hitas-järjestelmästä luopumatta – tarkistamalla huippusuhdanteessa valmistuneiden asuntojen laskennallisia hintoja.

Kiinteistövirasto on kysellyt Hitas-yhtiöiltä haluaisivatko ne sääntelyn purkamista eli enemmän rahaa asuntojen myynnistä. Tämä esimerkki herättää kysymyksen, aiotaanko vastaavaa menetelmää soveltaa muissakin asioissa. Ratkaistaanko esimerkiksi valmisteilla olevat tonttivuokrien korotukset kysymällä taloyhtiöiltä haluavatko he kalliimmat vai halvemmat vuokrat?

Talous- ja suunnittelukeskus perustelee lausunnossaan Hitas-asuntojen vapauttamista sääntelystä sillä, että yksityisillä urakoitsijoilla ei ole kiinnostusta rakentaa pienempikatteisia Hitas-asuntoja. Eli toisin sanoen, Hitas-sääntelyn purkamisella halutaan turvata yksityisille yrityksille paremmat voitot. Lausunto kuvaa varmaankin taloushallinnossa vallitsevaa markkina-ajattelua. Kunnan tehtäviin yksityisten yritysten voittojen kasvattamisen ei kuitenkaan pitäisi kuulua. Yksityisten rakennusliikkeiden haluttomuus rakentaa kohtuuhintaisia asuntoja on sen sijaan tärkeä perustelu sille, että kaupungille on syytä perustaa asuntorakentamisen yksikkö.

Asuntolautakunta on perustellusti huolissaan siitä, että nyt ollaan luopumassa Hitas-järjestelmän tavoitteesta turvata kohtuuhintaisten asuntojen saatavuus. Kaupunginhallituksen esitys johtaa Hitas-asuntokannan vähenemiseen ja asumisen hintojen nousun voimistumiseen.

Kannatan esityksen palauttamista uudelleenvalmisteltavaksi niin, että laskennallisten hintojen määrittelyyn eräissä tapauksissa liittyviä ongelmia korjataan luopumatta Hitas-järjestelmästä ja kohtuuhintaisen asumisen perustavoitteesta.

(Yrjö Hakanen kaupunginvaltuustossa 18.3.2009)

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

Helsinki-listat

Ajamme asukaslähtöistä demokratiaa, vaadimme rahaa peruspalvelujen säilyttämiseen ja kehittämiseen, vastustamme yksityistämistä, kannatamme joukkoliikennettä. Helsinki on meidän kaupunkimme! Valtuutettu ja varavaltuutetut: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/valtuustoryhmae Muut luottamushenkilöt: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/lautakunnat
Helsinki-listat
Helsinki-listat08.04.2017 3:41
Helsingin Sanomat jätti pois SKPn ja Helsinki-listojen ehdokkaan pormestarigallupista, julkisti gallupin tulokset kertomatta yhden ehdokkaan poisjättämisestä, kieltätyi korjaamasta virhettä ja kieltätyi julkaisemasta mitään vastinetta.
http://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/hs-syrjii-skpn-ja-helsinki-listojen-pormestariehdokasta
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat lisäsi tapahtuman.05.04.2017 21:50
Tervetuloa vaalivalvojaisiin! Jännäämme vaalitulosta, ja musiikkia viihdykkeeksemme esittää V-P Hakkarainen.
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 17:19
Mercedes Bentso - Tahdon, eli biisi ihmisoikeuksien puolesta. Maria Malmströmin vaalibileet, numero 990. #eimyytävänä
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:25
Papa Zai Maria Malmström - Helsinki-listat vaalibileissä.
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:02
Maksimi Voima Maria Alexandran vaalibileissä. #vote990!
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 14:51
Maria Aleksandra alias Maria Malmström - Helsinki-listat, numerolla 990 kertoo kenen joukkoon kuulut ja ketä kannattaa uskoa. Ne kävelee sun ylitsesi suoraan taivaaseen!
Helsinki-listat
   View on Facebook
© 2022 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »