Keski-Pasilan tornialueen toteutuskilpailu

Keski-Pasilan tornialueen arkkitehtuuri- ja toteutuskilpailua esitellään säihkyvin kuvin, joissa sirot läpinäkyvät lasitornit loistavat valoissa. Kuvista puuttuvat tornien pitkät varjot, kävelytasojen tuulisuus, moottoriväylän ruuhkat ja ihmisten arki.

Keski-Pasilaan sopii korkeampi ja tiivis rakentaminen. Tämä ehdotus herättää kuitenkin kriittisiä kysymyksiä.

Kyse on erittäin isosta hankkeesta. Suunnittelualueelle halutaan 150 000 – 200 000 kerrosneliötä asunto-, toimisto- ja liiketiloja. Ensimmäisessä vaiheessa haetaan ostaja ja toteuttaja 40 000 – 65 000 kerroneliömetrin aloitusalueelle. Tarkoitus on tehdä voittaneen ehdotuksen pohjalta asemakaava ainakin tälle aloitusalueelle, mahdollisesti koko alueelle.

Kilpailukutsussa puhutaan voittajan valitsemisesta ”kaupunkisuunnittelullisin perustein”. Heti seuraavassa lauseessa kuitenkin todetaan, että voittaja on ”velvollinen ostamaan aloitusalueen rakennusoikeuden ja toteuttamaan sille suunnittelemansa kokonaisuuden”. Lisäksi voidaan sopia sitoutumisesta toteuttamaan myös muu suunnittelualueen rakentaminen.

Kuinka monta sellaista yritystä löytyy Suomen markkinoilta, joilla on resursseja ja rahoitusta näin isoon hankkeeseen? Käykö niin kuin Kalasatamassa ja Pasilan Triplassa, että todellista kilpailua ei synny, että tulee vain yksi tarjous? Ja että voittajallakin on vaikeuksia rahoituksen ja aikataulun kanssa niin, että hankkeen toteutus venyy ja kaupungilta haetaan vielä lisäetuja, kuten SRV Kalasatamassa? Näin ison projektin kohdalla on vaara, että kaupunkisuunnittelullisten perusteiden sijasta kilvan ratkaisee raha.

Toinen kysymys koskee sitä, millaista asuntotuotantoa ja minkä verran alueelle suunnitellaan. Kaikilla Helsingin viime vuosien isoilla projektialueilla on käynyt niin, että rakennusliikkeet ovat kyenneet aika pitkälle määrittelemään sen, mitä ne rakentavat. Tuloksena on ollut yksipuolisesti kovan rahan tuotantoon perustuvia alueita.

Kolmas kriittinen kysymys koskee kaupungin tonttimaan myymistä. Tässä tapauksessa maata ollaan myymässä alueelta, jonka merkitys tulee kasvamaan kun Helsingin painopiste siirtyy Pasilan suuntaan, alueen lähelle tulee paljon lisää rakentamista ja raideliikenteen yhteydet lisääntyvät. On selvää, että nyt saatava hinta – vaikka onkin varmaan kymmeniä miljoonia – jää alhaiseksi verrattuna siihen tuottoon, joka on saatavissa vuokraamalla tontit sopimuksilla joiden jatko sidotaan indeksiin. Tällaisella Helsingin kasvun painopistealueella ei kannata käydä tonteilla ale-kauppaa.

Kannatan kaupunginhallituksessa tällä kertaa tehtyä vastaesitystä, jonka mukaan kilpailu toteutetaan niin, että myymisen sijasta vuokrataan tontit ja asuntotuotannon osalta noudatetaan AM-ohjelmaa, jonka mukaan alueelle tulee muutakin kuin kovan rahan tuotantoa.

Lisäksi esitän ponnen: Valtuusto edellyttää, että alueen suunnitelmien toteuttamisessa otetaan huomioon mahdollisuus jakaa rakentamisen toteuttaminen useammalle urakoitsijalle.

(Valtuuston enemmistö hyväksyi toteutuskilpailua koskeneen esityksen muutoksitta ja hylkäsi em. ponnen.)

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

Helsinki-listat

Ajamme asukaslähtöistä demokratiaa, vaadimme rahaa peruspalvelujen säilyttämiseen ja kehittämiseen, vastustamme yksityistämistä, kannatamme joukkoliikennettä. Helsinki on meidän kaupunkimme! Valtuutettu ja varavaltuutetut: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/valtuustoryhmae Muut luottamushenkilöt: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/lautakunnat
Helsinki-listat
Helsinki-listat08.04.2017 3:41
Helsingin Sanomat jätti pois SKPn ja Helsinki-listojen ehdokkaan pormestarigallupista, julkisti gallupin tulokset kertomatta yhden ehdokkaan poisjättämisestä, kieltätyi korjaamasta virhettä ja kieltätyi julkaisemasta mitään vastinetta.
http://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/hs-syrjii-skpn-ja-helsinki-listojen-pormestariehdokasta
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat lisäsi tapahtuman.05.04.2017 21:50
Tervetuloa vaalivalvojaisiin! Jännäämme vaalitulosta, ja musiikkia viihdykkeeksemme esittää V-P Hakkarainen.
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 17:19
Mercedes Bentso - Tahdon, eli biisi ihmisoikeuksien puolesta. Maria Malmströmin vaalibileet, numero 990. #eimyytävänä
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:25
Papa Zai Maria Malmström - Helsinki-listat vaalibileissä.
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:02
Maksimi Voima Maria Alexandran vaalibileissä. #vote990!
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 14:51
Maria Aleksandra alias Maria Malmström - Helsinki-listat, numerolla 990 kertoo kenen joukkoon kuulut ja ketä kannattaa uskoa. Ne kävelee sun ylitsesi suoraan taivaaseen!
Helsinki-listat
   View on Facebook
© 2022 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »