Keskustakirjaston rinnalla turvattava lähikirjastot

Kirjasto on kaikille avoimena, maksuttomana kulttuurin, tiedon ja oppimisen tilana julkista palvelua parhaimmillaan. Keskustakirjaston rinnalla on turvattava lähikirjastot ja niiden riittävät resurssit, korosti Yrjö Hakanen kaupunginvaltuustossa.

Kirjasto on kaikille avoimena, maksuttomana kulttuurin, tiedon ja oppimisen tilana julkista palvelua parhaimmillaan. Mutta millainen on 2000-luvun kansankirjasto? Miten uudessa keskustakirjastossa yhdistyvät tiedon hankkiminen ja jakaminen, kulttuurin tarjoaminen ja tekeminen, kirjat ja uudet digitaaliset teknologiat, tieto ja taito, oppiminen ja luominen, kansallinen ja kansainvälinen?

Avoimella tilalla ja uusilla informaatioteknologioilla on iso merkitys. Ennen muuta kirjastossa on kuitenkin kyse ihmisten välisestä kommunikaatiosta. Siksi kirjastossa tarvitaan, ei vähemmän vaan enemmän kirjasto- ja informaatioalan työntekijöitä. Kirja ja kirjasto saavat uusia muotoja, mutta jotta kirja elää, pitää kirjastossa olla myös kirjoja, laaja ja monipuolinen valikoima paikan päällä eikä vain jossain virtuaalitodellisuudessa.

SKP:n ja Helsinki-listojen ryhmä kannattaa keskustakirjaston rakentamista. Samalla korostamme, että tämä edellyttää tulevissa budjettiratkaisuissa kaupunginkirjaston määrärahojen tasokorotusta. Keskustakirjaston toimintoja ei saa rahoittaa leikkaamalla lähikirjastoilta. Postitalon Kirjaston kympin ja Lasipalatsin verstaan toimintojen siirtyminen Keskustakirjastoon on luonnollista. Sen sijaan olisi nurinkurista karsia Pasilan tai muita kirjastoja juuri niin Pasilaan kuin muillekin alueille on tulossa lisää asukkaita.

Esitän seuraavan ponnen: ”Hyväksyessään keskustakirjaston hankesuunnitelman valtuusto edellyttää, että kaupunginhallitus selvittää, miten turvataan myös lähikirjastojen riittävät resurssit.”

Keskustakirjaston sijainti keskustassa tuo varmasti myös lisää kävijöitä. Samalla keskustakirjaston sijainti Kansalaistorin luona ja eduskuntaa vastapäätä korostaa sen merkitystä kansalaisyhteiskunnan ja osallistumisen paikkana.

Tämän hankkeen – samoin kuin Maunulan kirjasto- ja monitoimitalon – valmistelussa on saatu hyviä kokemuksia osallistuvasta suunnittelusta. Osallistuva demokratia onkin syytä ottaa pysyväksi osaksi kirjaston tulevaa toimintaa.

Esityksen perusteluissa korostetaan tarvetta pitää hankkeen kustannukset kurissa. Tämän pitäisi näkyä myös sisäisissä vuokrissa. On kohtuutonta, että kirjastolta aiotaan periä 36 euron neliövuokraa. Lisäksi menoja voisi karsia keskustatunnelin kaavavarauksen takia turhaan kaivettavasta kahden miljoonan hukkaputkesta, myös luopumalla saunaosastosta. Sen sijaan säästökohteeksi ei pidä ottaa elokuvateatteria eikä monitoimisalia.

Kaupunginhallituksen väläyttämä mahdollisuus muodostaa keskustakirjastosta hallintomalliltaan säätiö vastustin jo talousarvion käsittelyssä, ja vastustan edelleen. Kaupunginkirjastoa ei pidä hajottaa osiin, jotka toimivat eri periaatteilla, kilpailevat keskenään ja tuovat kirjaston sisälle kaupallisia intressejä.

Yrjö Hakanen kaupunginvaltuustossa 28.1.2015

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

Helsinki-listat

Ajamme asukaslähtöistä demokratiaa, vaadimme rahaa peruspalvelujen säilyttämiseen ja kehittämiseen, vastustamme yksityistämistä, kannatamme joukkoliikennettä. Helsinki on meidän kaupunkimme! Valtuutettu ja varavaltuutetut: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/valtuustoryhmae Muut luottamushenkilöt: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/lautakunnat
Helsinki-listat
Helsinki-listat08.04.2017 3:41
Helsingin Sanomat jätti pois SKPn ja Helsinki-listojen ehdokkaan pormestarigallupista, julkisti gallupin tulokset kertomatta yhden ehdokkaan poisjättämisestä, kieltätyi korjaamasta virhettä ja kieltätyi julkaisemasta mitään vastinetta.
http://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/hs-syrjii-skpn-ja-helsinki-listojen-pormestariehdokasta
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat lisäsi tapahtuman.05.04.2017 21:50
Tervetuloa vaalivalvojaisiin! Jännäämme vaalitulosta, ja musiikkia viihdykkeeksemme esittää V-P Hakkarainen.
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 17:19
Mercedes Bentso - Tahdon, eli biisi ihmisoikeuksien puolesta. Maria Malmströmin vaalibileet, numero 990. #eimyytävänä
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:25
Papa Zai Maria Malmström - Helsinki-listat vaalibileissä.
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:02
Maksimi Voima Maria Alexandran vaalibileissä. #vote990!
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 14:51
Maria Aleksandra alias Maria Malmström - Helsinki-listat, numerolla 990 kertoo kenen joukkoon kuulut ja ketä kannattaa uskoa. Ne kävelee sun ylitsesi suoraan taivaaseen!
Helsinki-listat
   View on Facebook
© 2022 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »