Kilpailukielto tai karenssi johtaville virkamiehille

Kaupunginhallituksen vastauksessa valtuutettu Modigin aloitteeseen kilpailukiellosta johtaville viranhaltijoille viitataan ponteen, jonka valtuusto hyväksyi viime vuoden keväällä käsitellessään Laura Rädyn eronpyyntöä. Esityksestäni hyväksytyssä ponnessa valtuusto edellytti, että ”johtamisjärjestelmän ja hallintosäännön uudistamisen yhteydessä selvitetään mahdollisuudet sisällyttää esimerkiksi kaupunginjohtajien (pormestareiden), kansliapäällikön ja toimialajohtajien sopimuksiin karenssi, jonka aikana henkilö ei saa siirtyä kaupungin toiminnan kanssa kilpailevan tai kaupungille palveluja myyvän yrityksen tai muun yhteisön palvelukseen. Samalla voidaan selvittää mahdollinen tarve lainsäädännön kehittämistä koskevaan aloitteeseen.”

Kaupunginhallituksen vastauksessa on tästä otettu vain viimeinen lause koskien lainsäädännön mahdollista kehittämistä. Vastauksessa annetaan ymmärtää, että viranhaltijoiden ja työntekijöiden osalta ei olisi mahdollisuuksia ottaa käyttöön karensseja ilman, että lainsäädäntöä muutetaan.

Tässä on tietysti eroja sen mukaan, millaisessa asemassa viranhaltija tai työntekijä on. Kunnissa on voitu tehdä ja tehty johtajasopimuksia, jo ennen kuin niille on ollut lainsäädännöllistä pohjaa. Sellainen sopimus olisi voinut Laura Rädyn tapauksessa rajoittaa mahdollisuutta siirtyä suoraan apulaiskaupunginjohtajan tehtävästä kilpailevan firman johtoon. Valtion puolella on jo ennen virkamieslain muutosta tulkittu voimassaolevaa lakia niin, että virkamiehen kanssa on voitu tehdä karenssisopimus silliin kun on kyse ylimmistä virkamiehistä ja sellaisista virkamiehistä, joilla on salassa pidettäviä tai merkittäviä taloudellisia arvoja koskevia tietoja. Tämän katsottiin olevan mahdollista myös lakia muuttamatta, virkamieseettisen toimielimen suositusten ja sopimusten pohjalta.

Sipilän hallituksen sote-esitys pakkoyhtiöittämisineen ja kilpailuttamisineen tekee tästä kysymyksestä entistä tärkeämmän. Jos tuo sote-malli ei kaadu, on juuri edessä olevan siirtymäkauden aikana tärkeä ehkäistä erilaisten yhtiöiden pyrkimykset hankkia kilpailuetua rekrytoimalla kaupungilta johtavia viranhaltijoita. Siksi ihmettelen kaupunginhallituksen kantaa, että tässä voidaan odotella vuoteen 2019, jolloin on mahdollisesti tulossa voimaan uutta lainsäädäntöä.

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

Helsinki-listat

Ajamme asukaslähtöistä demokratiaa, vaadimme rahaa peruspalvelujen säilyttämiseen ja kehittämiseen, vastustamme yksityistämistä, kannatamme joukkoliikennettä. Helsinki on meidän kaupunkimme! Valtuutettu ja varavaltuutetut: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/valtuustoryhmae Muut luottamushenkilöt: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/lautakunnat
Helsinki-listat
Helsinki-listat08.04.2017 3:41
Helsingin Sanomat jätti pois SKPn ja Helsinki-listojen ehdokkaan pormestarigallupista, julkisti gallupin tulokset kertomatta yhden ehdokkaan poisjättämisestä, kieltätyi korjaamasta virhettä ja kieltätyi julkaisemasta mitään vastinetta.
http://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/hs-syrjii-skpn-ja-helsinki-listojen-pormestariehdokasta
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat lisäsi tapahtuman.05.04.2017 21:50
Tervetuloa vaalivalvojaisiin! Jännäämme vaalitulosta, ja musiikkia viihdykkeeksemme esittää V-P Hakkarainen.
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 17:19
Mercedes Bentso - Tahdon, eli biisi ihmisoikeuksien puolesta. Maria Malmströmin vaalibileet, numero 990. #eimyytävänä
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:25
Papa Zai Maria Malmström - Helsinki-listat vaalibileissä.
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:02
Maksimi Voima Maria Alexandran vaalibileissä. #vote990!
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 14:51
Maria Aleksandra alias Maria Malmström - Helsinki-listat, numerolla 990 kertoo kenen joukkoon kuulut ja ketä kannattaa uskoa. Ne kävelee sun ylitsesi suoraan taivaaseen!
Helsinki-listat
   View on Facebook
© 2022 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »