Kilpailutus ja salailu

Hankintalaki ja sen kynnysarvot ovat eräs esimerkki siitä, miten Suomen hallitus pyrkii laajentamaan yksityisiä markkinoita julkisten palvelujen kustannuksella. Suomessa käyttöön otetut kynnysarvot ovat selvästi alhaisemmat kuin EU edellyttää.

Tässä esityksessä hankintasäännön kumoamisesta ja sen tarpeellisten määräysten siirtämisestä taloussääntöön ei ole arvioitu lainkaan hankintamenettelyyn liittyviä muita kysymyksiä. Esimerkiksi tulevatko laatu- ja ympäristövaatimukset, tilaajavastuu ja harmaan talouden torjunta riittävällä tavalla huomioon otetuiksi.

Olen itse jättänyt valtuustoaloitteen tilaajavastuuseen ja harmaan talouden torjuntaan liittyvistä keinoista. Toivottavasti siihen saadaan aikanaan hyvä vastaus kaupunginhallitukselta.

Olen myös tehnyt sisäiselle tarkastukselle selvityspyynnön muun muassa sosiaaliviraston vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaisten asuntojenmuutostöiden hankkimisesta. Tässä tapauksessa kilpailun voitti yritys, jolla ei ole lainkaan aiempaa toimintaa ja kokemusta alalta. Sen tarjouksen kokonaishinta, jonka pitäisi sisältää palkat, matkat, tarvikkeet ja muut kulut, oli vain noin 18 euroa tunnilta. Alan järjestöjen mukaan tällä hinnalla ei töitä kykene laillisesti tekemään. Herää kysymys, onko kaupunki toiminut tässä tilaajavastuun mukaisesti. 

Kaupungin johto on julistanut sisäisen tarkastuksen raportin salassa pidettäväksi. Se on vedonnut julkisuuslain 24 pykälän kohtaan 15, joka koskee valvontatoimen vaarantumista, jos tarkastuksesta annetaan tietoa. Selvityspyyntöni sisälsi kuusi kysymystä. Vastauksessa ei ole yksilöity sitä, miten kaikki niihin liittyvä tieto on perusteltua julkistaa salaiseksi. Siinä ei myöskään kerrota, mitä vahinkoa raportin tai edes sen pääosan näyttämisestä valtuutetulle voisi aiheutua.

Kysynkin kaupunginjohtajalta, millä perusteella sisäisen tarkastuksen muistio on julistettu kokonaisuudessaan salaiseksi? Kun kyse on kaupungin tilaajavastuun ja hankintasäännön toteuttamisesta, eikö meillä valtuutetuilla ole oikeus ainakin nähdä kyseinen raportti?

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

Helsinki-listat

Ajamme asukaslähtöistä demokratiaa, vaadimme rahaa peruspalvelujen säilyttämiseen ja kehittämiseen, vastustamme yksityistämistä, kannatamme joukkoliikennettä. Helsinki on meidän kaupunkimme! Valtuutettu ja varavaltuutetut: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/valtuustoryhmae Muut luottamushenkilöt: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/lautakunnat
Helsinki-listat
Helsinki-listat08.04.2017 3:41
Helsingin Sanomat jätti pois SKPn ja Helsinki-listojen ehdokkaan pormestarigallupista, julkisti gallupin tulokset kertomatta yhden ehdokkaan poisjättämisestä, kieltätyi korjaamasta virhettä ja kieltätyi julkaisemasta mitään vastinetta.
http://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/hs-syrjii-skpn-ja-helsinki-listojen-pormestariehdokasta
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat lisäsi tapahtuman.05.04.2017 21:50
Tervetuloa vaalivalvojaisiin! Jännäämme vaalitulosta, ja musiikkia viihdykkeeksemme esittää V-P Hakkarainen.
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 17:19
Mercedes Bentso - Tahdon, eli biisi ihmisoikeuksien puolesta. Maria Malmströmin vaalibileet, numero 990. #eimyytävänä
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:25
Papa Zai Maria Malmström - Helsinki-listat vaalibileissä.
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:02
Maksimi Voima Maria Alexandran vaalibileissä. #vote990!
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 14:51
Maria Aleksandra alias Maria Malmström - Helsinki-listat, numerolla 990 kertoo kenen joukkoon kuulut ja ketä kannattaa uskoa. Ne kävelee sun ylitsesi suoraan taivaaseen!
Helsinki-listat
   View on Facebook
© 2022 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »