Lapsiperheiden palvelut kaupan aukilolon laajetessa

Kaupan aukioloaikojen laajeneminen joulukuun alusta lukien lisää lasten iltahoidon, viikonloppu- ja ympärivuorokautisen hoidon tarpeita.  Eduskunnan hyväksymän lain mukaan vähittäiskaupan pienet myymälät voivat olla avoinna vaikka 24 tuntia kaikkina viikonpäivinä.  Isommat marketit ja kauppakeskukset saivat oikeuden olla avoinna sunnuntaisin ympäri vuoden, eräitä juhlapyhiä lukuun ottamatta.


Kaupan alan lausuntojen perusteella näyttää todennäköiseltä, että suurin osa vähittäiskaupoista laajentaa aukioloaikoja. Iltatyö, yötyö ja viikonlopputyö lisääntyvät.  Muutos vaikuttaa kaupan lisäksi muun muassa kuljetuksiin ja elintarviketuotantoon.

Suuri osa vähittäiskaupan työntekijöistä on lapsiperheiden vanhempia.  Yksinhuoltajien osuus lapsiperheistä on keskimäärin viidesosa. 

Helsingillä on yhdeksän ympärivuorokautista päiväkotia ja kuusi iltatoimintapäiväkotia.  Kaupan aukioloaikojen sijoittuminen entistä enemmän viikonloppuihin ja iltoihin lisää näiden palvelujen tarvetta.  Eduskunnan talousvaliokunnan kuulemien asiantuntijoiden mukaan vanhempien yö- ja viikonlopputyö vaikuttaa kielteisesti etenkin pieniin lapsiin.  Siksi on tarpeen kiinnittää erityistä huomiota järjestettävän hoidon laatuun.

Pienten lasten päivähoidon ohella ilta-, yö- ja viikonlopputyön laajeneminen lisää todennäköisesti tarvetta myös eräiden muiden palvelujen, kuten nuorisotoimen, kirjastojen, joukkoliikenteen tarjoamiseen iltaisin ja viikonloppuisin.  Päivähoidon ja muiden palvelujen lisääminen iltaisin, öisin ja viikonloppuisin kasvattaa henkilöstömenoja. Se edellyttää myös yhteistyötä ja sopimista näihin palveluihin tarvittavien kaupungin työntekijöiden kanssa.

Me allekirjoittaneet esitämme, että kaupunginhallitus selvittää pikaisesti, miten kaupunki vastaa kaupan aukioloaikojen laajenemisesta aiheutuviin päivähoidon ja muiden palvelujen tarpeiden lisääntymiseen, osoittaa tähän riittävät määrärahat ja tiedottaa palvelujen tarjonnan laajentamisesta muun muassa vähittäiskaupan työntekijöille.

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

Helsinki-listat

Ajamme asukaslähtöistä demokratiaa, vaadimme rahaa peruspalvelujen säilyttämiseen ja kehittämiseen, vastustamme yksityistämistä, kannatamme joukkoliikennettä. Helsinki on meidän kaupunkimme! Valtuutettu ja varavaltuutetut: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/valtuustoryhmae Muut luottamushenkilöt: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/lautakunnat
Helsinki-listat
Helsinki-listat08.04.2017 3:41
Helsingin Sanomat jätti pois SKPn ja Helsinki-listojen ehdokkaan pormestarigallupista, julkisti gallupin tulokset kertomatta yhden ehdokkaan poisjättämisestä, kieltätyi korjaamasta virhettä ja kieltätyi julkaisemasta mitään vastinetta.
http://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/hs-syrjii-skpn-ja-helsinki-listojen-pormestariehdokasta
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat lisäsi tapahtuman.05.04.2017 21:50
Tervetuloa vaalivalvojaisiin! Jännäämme vaalitulosta, ja musiikkia viihdykkeeksemme esittää V-P Hakkarainen.
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 17:19
Mercedes Bentso - Tahdon, eli biisi ihmisoikeuksien puolesta. Maria Malmströmin vaalibileet, numero 990. #eimyytävänä
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:25
Papa Zai Maria Malmström - Helsinki-listat vaalibileissä.
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:02
Maksimi Voima Maria Alexandran vaalibileissä. #vote990!
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 14:51
Maria Aleksandra alias Maria Malmström - Helsinki-listat, numerolla 990 kertoo kenen joukkoon kuulut ja ketä kannattaa uskoa. Ne kävelee sun ylitsesi suoraan taivaaseen!
Helsinki-listat
   View on Facebook
© 2022 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »