Lasten ja nuorten psykiatristen palvelujen seuranta

Valtuusto on saanut vuosittain raportit lasten ja nuorten psykiatristen palvelujen toteutumisesta. Seuranta alkoi, kun nämä palvelut siirrettiin HYKSiin. Kyse ei ole vain organisaatiomuutoksen seuraamisesta vaan valtuusto edellytti raportoimista lasten ja nuorten psykiatristen palvelujen laadun ja saatavuuden kehityksestä.

Mielestäni ei ole perusteita lopettaa tätä vuosittaista seurantaa valtuustossa eikä siirtää sitä lautakunnassa vain kerran neljässä vuodessa tapahtuvaksi, kuten nyt ehdotetaan. Siksi kannatan René Hurstin vastaesitystä seurannan jatkamiseksi valtuustossa vuosittain.

Lasten ja nuorten psykiatrian palveluissa tehdään tärkeää ja hyvää työtä. Mutta resurssien vähyyden takia palvelujen saatavuudessa ja niiden laadussa on edelleen ongelmia. Ongelmat liittyvät puutteisiin myös muissa perustason palveluissa ja ennaltaehkäisevässä työssä. Esimerkiksi koulujen oppilashuollon ja päiväkotien voimavarat on alimitoitettu. Esimerkiksi koulupsykologien ja muuta tukea on oppilasta kohti aiempaa vähemmän. Toisaalta resurssien vähyys rajoittaa lapsiperheiden mahdollisuuksia saada riittävää pitkäjänteistä tukea hoidon ja kuntoutuksen aikana, vaikka hoitoverkkotyötä onkin kehitetty.

Sekä lasten että nuorten psykiatrian palveluissa potilaiden määrä on kasvanut, lapsipotilaiden määrä kasvoi vuodessa 16 % ja nuorten 10 %. Tässä maksetaan kallista hintaa yksipuolisista tehostamis- ja tuottavuustavoitteista, joiden seurauksena lasten ja nuorten avun tarpeisiin ei vastata ajoissa ja riittävällä tavalla.

HYKS:stä saamieni tietojen mukaan jonotusajat ovat viime vuosina lyhentyneet. Lapset joutuvat odottamaan ensikäyntiä hoitoon keskimäärin 18 päivää ja toista kymmentä lasta yli kuusi viikkoa. Nuorten kohdalla joka neljäs joutui odottamaan pääsyä hoidon tarpeen arviointiin poliklinikalle yli kuukauden ja jotkut jopa yli kolme kuukautta.

Lain mukaan hoidon tarpeen arvio pitäisi aloittaa 3 viikossa ja jos se edellyttää erikoislääkärin arviointia, on tarvittavat tutkimukset tehtävä 6 viikossa. Lain mukainen hoitotakuu ei siis kaikkien kohdalla toteudu. Tästäkin syystä seurantaa on syytä jatkaa.

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

Helsinki-listat

Ajamme asukaslähtöistä demokratiaa, vaadimme rahaa peruspalvelujen säilyttämiseen ja kehittämiseen, vastustamme yksityistämistä, kannatamme joukkoliikennettä. Helsinki on meidän kaupunkimme! Valtuutettu ja varavaltuutetut: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/valtuustoryhmae Muut luottamushenkilöt: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/lautakunnat
Helsinki-listat
Helsinki-listat08.04.2017 3:41
Helsingin Sanomat jätti pois SKPn ja Helsinki-listojen ehdokkaan pormestarigallupista, julkisti gallupin tulokset kertomatta yhden ehdokkaan poisjättämisestä, kieltätyi korjaamasta virhettä ja kieltätyi julkaisemasta mitään vastinetta.
http://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/hs-syrjii-skpn-ja-helsinki-listojen-pormestariehdokasta
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat lisäsi tapahtuman.05.04.2017 21:50
Tervetuloa vaalivalvojaisiin! Jännäämme vaalitulosta, ja musiikkia viihdykkeeksemme esittää V-P Hakkarainen.
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 17:19
Mercedes Bentso - Tahdon, eli biisi ihmisoikeuksien puolesta. Maria Malmströmin vaalibileet, numero 990. #eimyytävänä
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:25
Papa Zai Maria Malmström - Helsinki-listat vaalibileissä.
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:02
Maksimi Voima Maria Alexandran vaalibileissä. #vote990!
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 14:51
Maria Aleksandra alias Maria Malmström - Helsinki-listat, numerolla 990 kertoo kenen joukkoon kuulut ja ketä kannattaa uskoa. Ne kävelee sun ylitsesi suoraan taivaaseen!
Helsinki-listat
   View on Facebook
© 2022 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »