Palmiaa ei tarvitse eikä ole syytä pilkkoa ja yhtiöittää

Palmian yhtiöittäminen nousi ensikerran esille kesällä 2007, kun kaupunginjohtaja esitti kaupunginhallitukselle pitkän listan toimintojen liikelaitostamisesta, yhtiöittämisestä ja myymisestä. Tätä ennen Elinkeinoelämän valtuuskunta oli alkanut äänekkäästi vaatia kuntia vähentämään palvelujen tuottamista itse ja hyödyntämään yksityisiä palvelumarkkinoita. Palmian yhtiöittäminen ei tuolloin edennyt, koska sille ei nähty perusteita.

Mikä on muuttunut, miksi Palmia pitäisi nyt yhtiöittää?

Aluksi kokoomus ja jotkut vihreät väittivät, että kuntalain kilpailuneutraliteettisäädös pakottaa yhtiöittämään. Tänään on varmaan jo kaikille meistä – ehkä Lasse Männistöä lukuun ottamatta – selvää, että näin ei ole. Palmian liikevaihdosta 3 % on puhtaasti ulkoista myyntiä markkinoille. Näin vähäinen osuus ei välttämättä vaadi yhtiöittämistä. Toisaalta Palmia voi vetäytyä tästä pienestä osasta catering-toimintaa. Palauttamalla vaikka vain osa kilpailutetusta ruokahuollosta omaksi toiminnaksi, sitä mukaan kun kilpailutussopimuksia päättyy, voidaan ohjata Palmialle lisää töitä enemmän kuin se markkinoilta vetäytyessään menettää, yhtään työpaikkaa ei tällöin menetetä.

Toisena perusteluna oli säästäminen henkilöstökustannuksista.  Esityksen liitteenä olevan selvityksen mukaan siirtyminen kunta-alan työehtosopimuksesta palvelualan sopimukseen alentaa palkkoja ja sivukuluja 10 – 16 %. Kun naisvaltaisen alan matalien palkkojen polkeminen sai helsinkiläisten yleisen tuomion, luovuttiin tästä perustelusta. Vaikka kaupunginhallitus ilmoittaa nyt Helsingin ”tahtotilana” työehtojen säilymisen nykytasolla, ei ole mitään takeita, että tämä tahto toteutuu pidemmän päälle ainakaan yksityisissä yrityksissä.

Yhtiöittämistä ja kilpailuttamisen laajentamista on perusteltu myös sillä, että osa Palmian palveluista ei ole kaupungin ”ydintoimintaa”, jolloin niissä ratkaisee vain ”kustannustehokkuus”. Mitä muuta tämä on kuin perinteistä oikeistolaista luokka-ajattelua, jossa lääkäri ja rehtori ovat ydintoimintaa, mutta siivoojat, keittiöväki ja kiinteistöhuolto vain kustannuserä? Ja mistä kustannuksia aiotaan karsia – teettämällä enemmän töitä vähemmällä väellä ja heikentämällä laatua, esimerkiksi ruoka-annosten raaka-aineita, kuten Vantaan yhtiöittämässä toiminnassa?

Palmia on kannattava liikelaitos. Jos lähes puolet siitä jaetaan useaksi yhtiöksi ja samalla laajennetaan jäljelle jäävien kaupungin ruokapalvelujen kilpailuttamista , tuskin se ainakaan lisää tehokkuutta. Yhtiöittäminen ja kilpailuttaminen hajottavat Palmian lisäksi yhteisöjä kouluissa, sairaaloissa ja muissa palveluissa. Kuka laskee, mikä hinta tästä yhteisöllisyyden, yhteistyön ja välittämisen heikentymisestä aiheutuu?

Entä mikä hintalappu pitäisi antaa avoimuudelle, demokratialle ja mahdollisuudelle ohjata tuotot veroparatiisien sijasta kaupungin omien palvelujen kehittämiseen?

(Ainoat, jotka varmasti hyötyvät Palmian yhtiöittämisestä ja ruokahuollon laajenevasta kilpailuttamisesta, ovat suuret

yksityiset yritykset, jotka haluavat laajentaa markkinoitaan, saada osan Palmian kautta kulkevista noin 166 miljoonasta ja hankkia kilpailutusten kautta itselleen osaamista, jota Palmian henkilöstöllä on.)

SKP:n ja Helsinki-listojen ryhmä vastustaa Palmian yhtiöittämistä ja kilpailuttamisen laajentamista. Haluamme päinvastoin panostaa Palmian kehittämiseen.

(Valtuusto torjui äänin 43 – 41, tyhjää 1 asian palauttamisen uuteen valmisteluun ja hyväksyi sitten yhtiöittämis- ja kilpailuttamisesityksen äänin 43 – 39, tyhjää 2. Yhtiöittämisen ja kilpailuttamisen puolesta äänestivät kokoomus, RKP ja enemmistö vihreistä. Tyhjää-äänet tulivat perussuomalaisista.)

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

Helsinki-listat

Ajamme asukaslähtöistä demokratiaa, vaadimme rahaa peruspalvelujen säilyttämiseen ja kehittämiseen, vastustamme yksityistämistä, kannatamme joukkoliikennettä. Helsinki on meidän kaupunkimme! Valtuutettu ja varavaltuutetut: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/valtuustoryhmae Muut luottamushenkilöt: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/lautakunnat
Helsinki-listat
Helsinki-listat08.04.2017 3:41
Helsingin Sanomat jätti pois SKPn ja Helsinki-listojen ehdokkaan pormestarigallupista, julkisti gallupin tulokset kertomatta yhden ehdokkaan poisjättämisestä, kieltätyi korjaamasta virhettä ja kieltätyi julkaisemasta mitään vastinetta.
http://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/hs-syrjii-skpn-ja-helsinki-listojen-pormestariehdokasta
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat lisäsi tapahtuman.05.04.2017 21:50
Tervetuloa vaalivalvojaisiin! Jännäämme vaalitulosta, ja musiikkia viihdykkeeksemme esittää V-P Hakkarainen.
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 17:19
Mercedes Bentso - Tahdon, eli biisi ihmisoikeuksien puolesta. Maria Malmströmin vaalibileet, numero 990. #eimyytävänä
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:25
Papa Zai Maria Malmström - Helsinki-listat vaalibileissä.
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:02
Maksimi Voima Maria Alexandran vaalibileissä. #vote990!
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 14:51
Maria Aleksandra alias Maria Malmström - Helsinki-listat, numerolla 990 kertoo kenen joukkoon kuulut ja ketä kannattaa uskoa. Ne kävelee sun ylitsesi suoraan taivaaseen!
Helsinki-listat
   View on Facebook
© 2022 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »