Palvelusetelit eriarvoistavat ja yksityistävät palveluja

Palvelusetelikokeilu tähtää seteleiden käytön nopeaan vakiinnuttamiseen ja laajentamiseen. Samaan aikaan kaupungin omia palveluja karsitaan. Kyse on askeleesta kohti palvelujen lisääntyvää yksityistämistä ja eriarvoistumista.


Tämä ehdotus kokeilusta tähtää palveluseteleiden käytön nopeaan laajentamiseen. Samaan aikaan kaupungin omia palveluja alibudjetoidaan ja karsitaan. Kyse on näin askeleesta kohti palvelujen lisääntyvää yksityistämistä ja eriarvoistumista.

Se näkyy ehdotuksessa monella tavalla. Kaupunginhallituksen esityksessä todetaan, että se ei halua valtuuston vahvistavan sosiaalilautakunnan esittämiä reunaehtoja, joka koskevat muun muassa hintoja, omavastuita ja kaupungin oman tuotannon kehittämistä. Tässä suhteessa esitys poikkeaa myös palveluseteleiden käyttöä selvittäneen työryhmän esityksestä, jonka mukaan valtuuston tulee päättää linjauksista muun muassa setelin arvon määrittämiselle. Terveyslautakunta ei esitä edes hintakattoa palveluille ja omavastuille.

Lisäksi kaupunginhallitus edellyttää, että lautakunnat tekevät esitykset palvelusetelijärjestelmän vakiinnuttamisesta jo ”hyvissä ajoin ennen palvelusetelikokeilujen päättymistä” ensi keväänä! – Eli kyse ei ole kokeilusta vaan päänavauksesta laajemmalle seteleiden käyttöönotolle.

Palvelusetelit vahvistavat kahden kerroksen mallia. Ne, joilla on maksukykyä ja jotka pärjäävät muutenkin, hyötyvät. Vähävaraisten mahdollisuuksia kaventavat muun muassa omavastuuosuudet, joita esimerkiksi sairausvakuutus ei korvaa. On myös vaara, että tässä esitetty setelien käyttöönotto murentaa vaikeavammaisten subjektiivista oikeutta riittävän pätevyyden omaavaan avustajaan.

Kokemukset esimerkiksi hammashuollossa käytetyistä palvelusetelin kaltaisista maksusitoumuksista osoittavat, että palvelusetelit tulevat kaupungin omaa toimintaa kalliimmaksi. Terveyskeskukselta tänään saamieni – suuntaa antavien – tietojen mukaan ostopalvelukäyntien hinta oli viime vuonna keskimäärin 137 euroa, kun kaupungin omissa palveluissa hinta oli 116 euroa.

Esitetty kokeilu liittyy hallituksen ja Sitran tavoitteisiin laajentaa yksityisiä markkinoita julkisten palvelujen kehittämisen kustannuksella. Hallitus ajaa tätä linjaa myös budjettiesityksellään, joka pienentää käytännössä valtion osuutta kuntien palvelujen rahoituksessa.

Kyse on ennen muuta siitä, panostammeko kaikille helsinkiläisille, tuloista riippumatta, tarjolla olevien palvelujen kehittämiseen – vai suunnataanko osa niihin tarvittavista rahoista yksityisiin palveluihin, jotka tulevat kasvavien kalliimmaksi käyttäjille ja myös kaupungille?

SKP:n ja Helsinki-listojen ryhmä vastustaa tätä ehdotusta palveluseteleiden kokeilusta ja sen tavoitteita seteleiden käytön laajentamisesta. Ehdotan, että valtuusto hylkää esityksen.

(T’ätä hylkäysesitystä kannatti Lilli Autti. Valtuusto torjui sen äänin 77- 3.)

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

Helsinki-listat

Ajamme asukaslähtöistä demokratiaa, vaadimme rahaa peruspalvelujen säilyttämiseen ja kehittämiseen, vastustamme yksityistämistä, kannatamme joukkoliikennettä. Helsinki on meidän kaupunkimme! Valtuutettu ja varavaltuutetut: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/valtuustoryhmae Muut luottamushenkilöt: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/lautakunnat
Helsinki-listat
Helsinki-listat08.04.2017 3:41
Helsingin Sanomat jätti pois SKPn ja Helsinki-listojen ehdokkaan pormestarigallupista, julkisti gallupin tulokset kertomatta yhden ehdokkaan poisjättämisestä, kieltätyi korjaamasta virhettä ja kieltätyi julkaisemasta mitään vastinetta.
http://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/hs-syrjii-skpn-ja-helsinki-listojen-pormestariehdokasta
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat lisäsi tapahtuman.05.04.2017 21:50
Tervetuloa vaalivalvojaisiin! Jännäämme vaalitulosta, ja musiikkia viihdykkeeksemme esittää V-P Hakkarainen.
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 17:19
Mercedes Bentso - Tahdon, eli biisi ihmisoikeuksien puolesta. Maria Malmströmin vaalibileet, numero 990. #eimyytävänä
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:25
Papa Zai Maria Malmström - Helsinki-listat vaalibileissä.
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:02
Maksimi Voima Maria Alexandran vaalibileissä. #vote990!
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 14:51
Maria Aleksandra alias Maria Malmström - Helsinki-listat, numerolla 990 kertoo kenen joukkoon kuulut ja ketä kannattaa uskoa. Ne kävelee sun ylitsesi suoraan taivaaseen!
Helsinki-listat
   View on Facebook
© 2022 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »