Ryhmäpuheenvuoro valtuuston strategiaseminaarissa

Yrjö Hakanen

Ryhmäpuheenvuoro valtuuston strategiaseminaarissa 
 

Valtuustokauden 2009-12 kuusi keskeistä tavoitetta 

 • Palvelujen asukaslähtöisyys, josta täällä on paljon puhuttu, edellyttää ennen muuta, että palvelut resursoidaan asukkaiden tarpeiden mukaan ja lopetetaan palvelujen alibudjetoiminen. Näin ehkäistään syrjäytymistä ja eriarvoistumista.
 • Henkilöstön palkkoihin tarvitaan tasokorotus. Tämä on tärkeää myös henkilöstön saannin turvaamiseksi kun ns. suuret ikäluokat ovat siirtymässä eläkkeelle.
 • Kaupungin tontinvuokrien ja sisäisten vuokrien määräytymisperusteet on muutettava kohtuullisiksi. Asumisen korkea hinta vaikeuttaa sekä asukkaiden että kaupungin kehitystä.
 • Vahvistetaan kaupungin omaa palvelutoimintaa. Ei lisätä kilpailuttamista, yhtiöittämistä eikä ulkoistamista.
 • Energiatuotannon ja liikenteen ekologinen rakennemuutos. Tämän tulee koskea myös Helsingin Energian omaa tuotantoa.
 • Demokratia otettava mukaan kaupungin visioon; asukkaiden tulee olla subjekteja myös päätöksenteossa. Asukkaiden vaikutusmahdollisuuksien parantaminen; vaaleilla valittava seutuvaltuusto ja lähidemokratia nykyisen kunnanvaltuuston lisäksi. Ei Suur-Helsinkiä. Kokemukset osoittavat, että keskittäminen suuriin yksiköihin ei yleensä tuo lisää tehokkuutta, mutta sen sijaan se kyllä kaventaa demokratiaa.

 

Mitkä johtopäätökset on syytä tehdä kaupungin talouden osalta? 

 • Valtiolla ja kunnilla on nykyisessä talouskriisissa ratkaiseva merkitys työpaikkojen luomisessa. Kaupunki voi elvyttää ja kaupungin kannattaa elvyttää, torjua työttömyyttä. Kaupungin kassavarat ja ylijäämät otettava käyttöön! (vrt. Helsingin talouden raportti 4/2008: kassatalletukset 981 milj €, ylijäämä 2008 ennusteen mukaan 251,5 milj €; omavaraisuus ja velanottokyky hyvä).
 • 2000-luvun hyvistä tuloksista on siirretty ”huonojen päivien varalle” toimintapääomaan ja kirjattu edellisten tilikausien ylijäämään yhteensä noin miljardi euroa.
 • Valtuustoryhmien tulee yhdessä vaikuttaa kuntien rahoituksen vahvistamiseen:  valtionosuuksien lisäämiseksi ja pääomatulojen saattamiseksi kunnallisverotuksen piiriin.

 

Strategiaohjelman jatkovalmistelusta 

 • Tässä taloustilanteessa ei pidä tehdä neljän vuoden tiukkoja sitoumuksia. Ei raamipakkopaitaa: palvelujen rahoitusta ei pidä rajata vain verotuloihin, kuten valtuuston strategiaohjelman luonnoksessa esitetään.
 • Lautakuntien, johtokuntien ja henkilöstön kuuleminen strategiaohjelman valmistelussa ennen strategian käsittelyä kaupunginhallituksessa ja päättämistä valtuustossa.
 • Strategiaohjelman ohella ja sen täsmentämiseksi tarvitaan valtuuston tasolla päätettäväksi luonnoksessa esitettyjen lisäksi mm. ikästrategia/vanhuspalveluohjelma, henkilöstöstrategia, energialinjaus, ekologisen kestävyyden ohjelma ja arjen turvaamisen strategia.

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

Helsinki-listat

Ajamme asukaslähtöistä demokratiaa, vaadimme rahaa peruspalvelujen säilyttämiseen ja kehittämiseen, vastustamme yksityistämistä, kannatamme joukkoliikennettä. Helsinki on meidän kaupunkimme! Valtuutettu ja varavaltuutetut: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/valtuustoryhmae Muut luottamushenkilöt: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/lautakunnat
Helsinki-listat
Helsinki-listat08.04.2017 3:41
Helsingin Sanomat jätti pois SKPn ja Helsinki-listojen ehdokkaan pormestarigallupista, julkisti gallupin tulokset kertomatta yhden ehdokkaan poisjättämisestä, kieltätyi korjaamasta virhettä ja kieltätyi julkaisemasta mitään vastinetta.
http://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/hs-syrjii-skpn-ja-helsinki-listojen-pormestariehdokasta
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat lisäsi tapahtuman.05.04.2017 21:50
Tervetuloa vaalivalvojaisiin! Jännäämme vaalitulosta, ja musiikkia viihdykkeeksemme esittää V-P Hakkarainen.
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 17:19
Mercedes Bentso - Tahdon, eli biisi ihmisoikeuksien puolesta. Maria Malmströmin vaalibileet, numero 990. #eimyytävänä
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:25
Papa Zai Maria Malmström - Helsinki-listat vaalibileissä.
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:02
Maksimi Voima Maria Alexandran vaalibileissä. #vote990!
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 14:51
Maria Aleksandra alias Maria Malmström - Helsinki-listat, numerolla 990 kertoo kenen joukkoon kuulut ja ketä kannattaa uskoa. Ne kävelee sun ylitsesi suoraan taivaaseen!
Helsinki-listat
   View on Facebook
© 2022 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »