Saamen kielen ja saamenkielinen opetus

Suuri osa saamelaisväestöstä asuu nykyään Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla. Muun muassa perustuslaki ja YK:n sopimus lapsen oikeuksista edellyttävät, että alkuperäiskansaan kuuluville lapsille turvataan oikeus ryhmänsä kieleen ja kulttuuriin.

Tähän aloitteeseeni saamen kielen ja saamenkielisen opetuksen, esikoulun ja iltapäiväkerhotoiminnan järjestämisestä on saatu positiiviset vastaukset opetuslautakunnalta ja varhaiskasvatuslautakunnalta. Kaupunginhallitus esittää niiden pohjalta saamenkielisen opetuksen ja sen kehittämisen turvaamista. On hienoa, että Helsinki voi tällä tavalla juhlistaa saamelaisten juhlavuotta.

Kokemukset kaupungin tukemasta saamelaislasten kielipesä Máttabieggasta osoittavat, että saamen kielen ja saamenkielisen varhaiskasvatuksen järjestäminen on tuonut lisää lapsia tämän toiminnan piiriin. Uskon, että myös saamenkielisen perusopetuksen tarjoaminen johtaa siihen, että mukaan hakeutuu lisää saamelaisperheiden lapsia. Syksyllä tehdyn kyselyn perusteella saamen kielen opetuksesta ja kaksikielisestä opetuksesta kiinnostuneita on aiempaa enemmän.

Seuraava askel voisi olla toimiluvan antaminen Mattabieggalle esiopetuksen järjestämiseen, josta City-Samit ry ja opetusvirasto ovat käyneet jo keskusteluja. Tilat löytyvät ja kielipesässä työskentelee nykyisin myös saamelaisalueella aiemmin toiminut kokenut opettaja.

City-Samit –yhdistyksen lisäksi Helsingissä toimii nykyisin myös Giellabálggis –yhdistys, joka on keskittynyt nimenomaan saamelaislasten kielen elvytykseen yhteistyössä Mattbieggan ja kaupungin päiväkoti Troolarin kanssa. Varhaiskasvatukseen on saatu myös vähän tukea ministeriöltä ja saamelaiskäräjiltä.

Alkuperäiskansan kohdalla ei ole syytä vedota ryhmäkokoon. Helsingissä on tarjolla esikouluopetusta normaalia pienemmissä ryhmissä eräille muillekin erityisryhmille. Samalla tavoin esikoulua ja perusopetusta on syytä tarjota kaupungin tukemana myös saamelaislapsille.

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

Helsinki-listat

Ajamme asukaslähtöistä demokratiaa, vaadimme rahaa peruspalvelujen säilyttämiseen ja kehittämiseen, vastustamme yksityistämistä, kannatamme joukkoliikennettä. Helsinki on meidän kaupunkimme! Valtuutettu ja varavaltuutetut: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/valtuustoryhmae Muut luottamushenkilöt: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/lautakunnat
Helsinki-listat
Helsinki-listat08.04.2017 3:41
Helsingin Sanomat jätti pois SKPn ja Helsinki-listojen ehdokkaan pormestarigallupista, julkisti gallupin tulokset kertomatta yhden ehdokkaan poisjättämisestä, kieltätyi korjaamasta virhettä ja kieltätyi julkaisemasta mitään vastinetta.
http://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/hs-syrjii-skpn-ja-helsinki-listojen-pormestariehdokasta
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat lisäsi tapahtuman.05.04.2017 21:50
Tervetuloa vaalivalvojaisiin! Jännäämme vaalitulosta, ja musiikkia viihdykkeeksemme esittää V-P Hakkarainen.
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 17:19
Mercedes Bentso - Tahdon, eli biisi ihmisoikeuksien puolesta. Maria Malmströmin vaalibileet, numero 990. #eimyytävänä
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:25
Papa Zai Maria Malmström - Helsinki-listat vaalibileissä.
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:02
Maksimi Voima Maria Alexandran vaalibileissä. #vote990!
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 14:51
Maria Aleksandra alias Maria Malmström - Helsinki-listat, numerolla 990 kertoo kenen joukkoon kuulut ja ketä kannattaa uskoa. Ne kävelee sun ylitsesi suoraan taivaaseen!
Helsinki-listat
   View on Facebook
© 2022 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »