Sanat ja teot Helsingin budjettiratkaisussa

Kaupunginvaltuusto puhui lähes viisi tuntia budjettiesityksestä. Olin kuitenkin ainoa valtuutettu, joka esitti mitään muutoksia kaupunginhallituksen esitykseen.

Helsingin palvelujen määrärahojen kasvu on jo nyt alle maan kuntien keskitason. Toisaalta Helsingissä jopa peruspalveluissa on tehty ylijäämää – puhumattakaan tuloksesta liikelaitosten kanssa, joka on 250 miljoonaa ylijäämäinen. Asukasmäärä ja palvelujen tarpeet kasvavat, mutta palvelujen määrärahojen kasvu rajataan alle kustannustason nousun ensi vuonna ja jäädytetään kolmeksi vuodeksi.

Kokoomus ajoi menojen karsimisen ohella palvelusetelien käytön ja kilpailuttamisen laajentamista. Uutena avauksena tässä ovat ns. palvelualoitteet. Tämä Kataisen hallituksen ohjelmasta Helsingin budjettiin kopioitu menettely tarkoittaa sitä, että yritykset voivat esittää kaupungille palvelujen vertailua ja sen perusteella tapahtuvaa kilpailuttamista. Pahimmillaan tämä johtaa siihen, että Kauppakamari ja palvelualan suurfirmat pyörittävät kaupungin virastoissa jatkuvaa vertailujen ja kilpailuttamisten rumbaa.

SDP:n ja Vasemmistoliiton valtuutetut valittelivat eriarvoistumista. Samaan aikaan he olivat kuitenkin valmiita hyväksymään budjetin, jolla heikennetään kaupungin palveluja samaan aikaan kun rahaa siirretään yksityisen bidneksen tukemiseen ja niille asukkaille, joilla on varaa palveluseteiden edellyttämään omarahoitusosuuteen.

Moni yritti puhdistaa omaatuntoaan sillä, että kaupunginjohtajan perinteisesti aina alakanttiin tehtyyn pohjaesitykseen lisättiin joitain miljoonia. Kun budjetin loppusumma on yli 4,5 miljardia, eivät lisäykset turvaa edes määrärahojen säilymistä reaalisesti nykytasolla.

Äänestyksiä budjetista ei tule, koska kaikki muiden ryhmien valtuutetut olivat valmiita hyväksymään palveluja heikentävän budjettiesityksen muutoksitta.

Palvelujen ohella keskustelua valtuustossa herätti Hanasaaren voimala. Vihreät esittivät, että sen purkaminen on taloudellisesti kannattavaa, koska tontista voi saada 100 miljoonaa, ja että on “järjetöntä” lykätä purkamista. Vihreä matematiikka on erikoista. Hanasaaren korvaaminen Vuosaareen tehtävällä uudella voimalalla tulisi maksamaan yli miljardin, Hanasaaren purkaminen ja voimalan maaperän puhdistaminen tulisi kalliiksi ja Vuosaaren voimalan sijainti on mm. Helsingin Sataman lausunnon mukaan kyseenalainen. Vihreät ajoivat myös Kruunuvuorensillan rakentamista, jonka hintalappu on ainakin 200 miljoonaa.

Minusta tämä vihreiden linja palvelee lähinnä niitä rakennusfirmoja, jotka saisivat veronmaksajien varoilla tonttimaata Sörnäisten rannasta ja voisivat nostaa asuntojen hintoja Kruunuvuorenrannassa. Luontoarvot jäävät vihreiden linjauksessa toiseksi niin Kruunuvuorenselällä kuin Vuosaaressa.  

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

Helsinki-listat

Ajamme asukaslähtöistä demokratiaa, vaadimme rahaa peruspalvelujen säilyttämiseen ja kehittämiseen, vastustamme yksityistämistä, kannatamme joukkoliikennettä. Helsinki on meidän kaupunkimme! Valtuutettu ja varavaltuutetut: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/valtuustoryhmae Muut luottamushenkilöt: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/lautakunnat
Helsinki-listat
Helsinki-listat08.04.2017 3:41
Helsingin Sanomat jätti pois SKPn ja Helsinki-listojen ehdokkaan pormestarigallupista, julkisti gallupin tulokset kertomatta yhden ehdokkaan poisjättämisestä, kieltätyi korjaamasta virhettä ja kieltätyi julkaisemasta mitään vastinetta.
http://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/hs-syrjii-skpn-ja-helsinki-listojen-pormestariehdokasta
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat lisäsi tapahtuman.05.04.2017 21:50
Tervetuloa vaalivalvojaisiin! Jännäämme vaalitulosta, ja musiikkia viihdykkeeksemme esittää V-P Hakkarainen.
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 17:19
Mercedes Bentso - Tahdon, eli biisi ihmisoikeuksien puolesta. Maria Malmströmin vaalibileet, numero 990. #eimyytävänä
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:25
Papa Zai Maria Malmström - Helsinki-listat vaalibileissä.
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:02
Maksimi Voima Maria Alexandran vaalibileissä. #vote990!
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 14:51
Maria Aleksandra alias Maria Malmström - Helsinki-listat, numerolla 990 kertoo kenen joukkoon kuulut ja ketä kannattaa uskoa. Ne kävelee sun ylitsesi suoraan taivaaseen!
Helsinki-listat
   View on Facebook
© 2022 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »