Sörnäistentunneli


Sörnäisten ja Hermannin rantateiden liittymään päätettiin vuonna 2008 suunnitella 615 metriä pitkä tunneli.  Silloin tutkittiin myös pidempi vaihtoehto, mutta se hylättiin kustannussyistä. Nyt meille esitetään kuitenkin pidempää ja hinnaltaan alun perin esitetystä kolminkertaista 1,5 kilometrin tunnelia. – Mikä on muuttunut?

Tämän esityksen perusteluissa viitataan kolmeen asiaan. Kalasataman metroaseman suunnittelussa ja rakentamisessa on tehty huonoja ratkaisuja, joiden takia lyhyt tunneli tulee alun perin suunniteltua kalliimmaksi. Se olisi silti esityksen mukaan puolet halvempi. Todellisuudessa ero on vielä suurempi, koska nyt esitetty 135 miljoonaa ei sisällä katuverkon liikennejärjestelyjä. Hinta-arvio on lisäksi tehty ilman tarvittavia kallioperätutkimuksia.

Toinen perustelu on se, että pidempi tunneli antaa mahdollisuuden lisätä kohta päätettäväksi tulevan Kalasataman alueen rakennusoikeutta. Rakennusoikeutta ollaan kuitenkin lisäämässä jo muutenkin monta kertaa enemmän kuin tunneliin liittyy ja aivan ylimitoitetusti. Ilmeisesti tärkeämpi perustelu maankäytön osalta onkin se, että saastuneesta maaperästä johtuen joitain alueita Hermannissa ei voida rakentaa ja siksi halutaan nostaa rakennusoikeutta Kalasataman alueella.

Kolmas perustelu on päätösesityksen sivulla 4. Tunneliratkaisun liikennemäärien arvio perustuu muun muassa Keskustatunnelin vaikutuksiin liikennemääriin. Kaupunginhallituksessa päätöksen alkuun lisätty maininta siitä, että tunnelin ”toteutettavuus ei ole riippuvainen Keskustatunnelista” ei muuta muuksi sitä, että hanke liittyy siihen. Kyse on yksityisautoilua lisäävästä hankkeesta. Tämä yhteys Keskustatunneliin on tullut esille myös lausunnossa Uudenmaan maakuntavaihekaavaan, johon kaupunginhallitus haluaa sisällyttää myös Keskustatunnelin.

Rakentamalla pitkän tunnelin sijasta lyhyt, säästettäisiin todennäköisesti ainakin yhtä paljon kuin kaupunki käyttää kaikkiaan joukkoliikenteen tukemiseen vuodessa.

Esitän, että valtuusto päättää hylätä esityksen Sörnäistentunnelin yleissuunnitelmaksi ja velvoittaa kaupunginhallituksen valmistelemaan uuden suunnitelman lyhyemmän tunnelivaihtoehdon pohjalta.

(Esitystä ei 6.6.2012 valtuustossa kannatettu, joten se raukesi.)

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

Helsinki-listat

Ajamme asukaslähtöistä demokratiaa, vaadimme rahaa peruspalvelujen säilyttämiseen ja kehittämiseen, vastustamme yksityistämistä, kannatamme joukkoliikennettä. Helsinki on meidän kaupunkimme! Valtuutettu ja varavaltuutetut: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/valtuustoryhmae Muut luottamushenkilöt: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/lautakunnat
Helsinki-listat
Helsinki-listat08.04.2017 3:41
Helsingin Sanomat jätti pois SKPn ja Helsinki-listojen ehdokkaan pormestarigallupista, julkisti gallupin tulokset kertomatta yhden ehdokkaan poisjättämisestä, kieltätyi korjaamasta virhettä ja kieltätyi julkaisemasta mitään vastinetta.
http://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/hs-syrjii-skpn-ja-helsinki-listojen-pormestariehdokasta
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat lisäsi tapahtuman.05.04.2017 21:50
Tervetuloa vaalivalvojaisiin! Jännäämme vaalitulosta, ja musiikkia viihdykkeeksemme esittää V-P Hakkarainen.
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 17:19
Mercedes Bentso - Tahdon, eli biisi ihmisoikeuksien puolesta. Maria Malmströmin vaalibileet, numero 990. #eimyytävänä
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:25
Papa Zai Maria Malmström - Helsinki-listat vaalibileissä.
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:02
Maksimi Voima Maria Alexandran vaalibileissä. #vote990!
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 14:51
Maria Aleksandra alias Maria Malmström - Helsinki-listat, numerolla 990 kertoo kenen joukkoon kuulut ja ketä kannattaa uskoa. Ne kävelee sun ylitsesi suoraan taivaaseen!
Helsinki-listat
   View on Facebook
© 2022 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »