Talousarvioaloite varhaiskasvatuksesta


Kaupunginvaltuustossa 12.3.2014

Varhaiskasvatuksen palvelujen tarpeet ovat toistuvasti ylittäneet kaupungin budjetin arviot. Helsingin talouden ja toiminnan seurantaraportin 4/2013 mukaan päivähoitoikäisiä lapsia oli viime vuoden lopussa noin 900 enemmän kuin budjetissa oli arvioitu.

Varhaiskasvatuksen määrärahojen alimitoittaminen on johtanut siihen, että päiväkotien lapsiryhmät ovat liian suuria ja että kaikille lapsille ei kyetä järjestämään päiväkotipaikkaa lähipalveluna. Päiväkotien tilanahtautta lisää päätös pienentää päiväkotien tilavaatimus 9 neliöstä lasta kohti 8 neliöön uusissa tiloissa ja niissä vanhoissa tiloissa, joissa se on mahdollista. Tähän liittyvät ongelmat ovat tulleet esille muun muassa Pitäjänmäen uuden päiväkodin kohdalla. Lisäksi tiukat käyttöastevaatimukset eivät ota riittävällä tavalla huomioon lasten ja työntekijöiden tilapäisiä poissaoloja.

Varhaiskasvatus on kaikille alle kouluikäisille lapsille kuuluva oikeus. Helsingin ei pidä lähteä mukaan kaventamaan subjektiivista päivähoito-oikeutta. Varhaiskasvatuksen laatu riippuu ennen muuta henkilöstön koulutuksesta ja riittävyydestä. Siksi esitämme, että Helsingissä otetaan lähtökohdaksi henkilöstömitoituksessa se, että jokaisessa lapsiryhmässä on kaksi varhaiskasvatuksen opettajaa. Lapsiryhmien tulee olla mahdollisimman pysyviä ja nykyistä pienempiä.

Esitämme, että vuoden 2015 talousarvion raamiin ja 2015-2017 taloussuunnitelman pohjaan lisätään 5 miljoonaa euroa kohdennettavaksi varhaiskasvatuksen kehittämiseen kaupungin omana toimintana, päiväkotien lapsiryhmien pienentämiseen, tilamitoituksen palauttamiseen 9 neliöön ja alan korkeakoulututkinnon suorittaneiden työntekijöiden määrän lisäämiseen.

Lisäksi esitämme, että investointiohjelmassa huomioidaan päiväkotien rakentamisen lisätarve ja että nämä palvelut toteutetaan rakennettaville uusille alueille etupainotteisesti.

Yrjö Hakanen + 10 valtuutettua SDP:stä, vihreistä, VAS:sta ja Perussuomalaisista

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

Helsinki-listat

Ajamme asukaslähtöistä demokratiaa, vaadimme rahaa peruspalvelujen säilyttämiseen ja kehittämiseen, vastustamme yksityistämistä, kannatamme joukkoliikennettä. Helsinki on meidän kaupunkimme! Valtuutettu ja varavaltuutetut: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/valtuustoryhmae Muut luottamushenkilöt: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/lautakunnat
Helsinki-listat
Helsinki-listat08.04.2017 3:41
Helsingin Sanomat jätti pois SKPn ja Helsinki-listojen ehdokkaan pormestarigallupista, julkisti gallupin tulokset kertomatta yhden ehdokkaan poisjättämisestä, kieltätyi korjaamasta virhettä ja kieltätyi julkaisemasta mitään vastinetta.
http://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/hs-syrjii-skpn-ja-helsinki-listojen-pormestariehdokasta
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat lisäsi tapahtuman.05.04.2017 21:50
Tervetuloa vaalivalvojaisiin! Jännäämme vaalitulosta, ja musiikkia viihdykkeeksemme esittää V-P Hakkarainen.
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 17:19
Mercedes Bentso - Tahdon, eli biisi ihmisoikeuksien puolesta. Maria Malmströmin vaalibileet, numero 990. #eimyytävänä
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:25
Papa Zai Maria Malmström - Helsinki-listat vaalibileissä.
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:02
Maksimi Voima Maria Alexandran vaalibileissä. #vote990!
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 14:51
Maria Aleksandra alias Maria Malmström - Helsinki-listat, numerolla 990 kertoo kenen joukkoon kuulut ja ketä kannattaa uskoa. Ne kävelee sun ylitsesi suoraan taivaaseen!
Helsinki-listat
   View on Facebook
© 2022 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »