Talousarvion ylitysvaltuuksista

Pääosa näistä määrärahojen ylitysvaltuuksia koskevista ehdotuksista on seurausta tietoisesta alibudjetoimisesta. Kun tämän vuoden budjetista päätettiin, tiedettiin, etteivät sosiaali- ja terveyspalveluihin, opetustoimeen, työllisyyden hoitoon ja muun muassa kirjastolle esitetyt määrärahat riitä helsinkiläisten tarvitsemien palvelujen tai edes lakisääteisten velvoitteiden hoitamiseen.  

SKP:n ja Helsinki-listojen ryhmä esitti budjettia käsiteltäessä lisäystä näihin samoihin kohtiin. Suuruusluokkakin oli sama kuin nyt esitetty yhteensä noin 53 miljoonaa euroa.  Sosiaali- ja terveyspalveluissa 24 miljoonaa, toimeentulotuessa yli 8 miljoonaa, HUS:n menoissa yli 12 miljoonaa, opetustoimessa 7 miljoonaa ja kirjaston osalta lähes 2 miljoonaa.  

Miksi kaupunginjohtaja ja valtuuston enemmistö haluavat vuosi toisensa jälkeen tietoisesti alibudjetoida peruspalveluja? Mistä muusta on kyse kuin pyrkimyksestä hiostaa työntekijöitä? Koetetaanko julkisten palvelujen alimitoituksella saada ne, joilla on rahaa, siirtymään vähitellen yksityisten palvelujen ostajaksi? Ainakaan tällainen alibudjetoiminen ei vastaa valtuuston strategiaan kirjattuja tavoitteita hyvinvointi- ja terveyserojen kaventamisesta ja palvelujen kehittämisestä asukkaiden tarpeita vastaavasti.

Kokonaisuutena tällainen tulee kalliiksi niin helsinkiläisille kuin kaupungille, kun ennalta ehkäisevien ja varhaisten palvelujen sijasta joudutaan maksamaan raskaammista ja kalliimmista hoidoista. Päihdehuollon jälkikuntoutuksessa olevien asunnottomien velkaantuneiden lapsiperheiden tilanne on tästä eräs esimerkki. Kun sote-virasto ei ole halunnut sopia asumisesta Stadin asuntojen kanssa, joutuu kaupunki maksamaan perhettä kohti jopa kymmeniä tuhansia euroja ylimääräistä Forenomin kaltaisille kiskurifirmoille, koska lapsiperheitä ei voi kadullekaan jättää.  

Myös ensi vuoden talousarvio on alibudjetoitu. Toisaalta Helsingin Energia ja Satama tekevät tänä vuonna ennusteiden mukaan yli 150 miljoonaa euroa ylijäämää. Näistä ylijäämistä voitaisiin ohjata rahaa alibudjetoituihin palveluihin vielä ennen kuin liikelaitokset yhtiöitetään. Yhtiöittämistä valmistellaan kuitenkin silta pohjalta, että ylijäämät siirretään kokonaan yhtiöiden omaan pääomaan. Kaupunki luopuu siis kokonaan tuloutuksista, toisin kuin aikaisempina vuosina. Kummankaan yhtiön oman pääoman vahvistamiseen ei ole mitään erityistä tarvetta, niiden omaisuus on miljardiluokkaa ja tase vahva.  

Ehdotan, että valtuusto hyväksyy seuraavan ponnen: Hyväksyessään talousarvion määrärahojen ylitysvaltuudet valtuusto edellyttää, että kaupunginhallitus selvittää mahdollisuudet siirtää Helsingin Energian ja Sataman kuluvan vuoden ylijäämistä osa kaupungin muiden palvelujen rahoituksen vahvistamiseen vielä ennen liikelaitosten yhtiöittämistä.  

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

Helsinki-listat

Ajamme asukaslähtöistä demokratiaa, vaadimme rahaa peruspalvelujen säilyttämiseen ja kehittämiseen, vastustamme yksityistämistä, kannatamme joukkoliikennettä. Helsinki on meidän kaupunkimme! Valtuutettu ja varavaltuutetut: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/valtuustoryhmae Muut luottamushenkilöt: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/lautakunnat
Helsinki-listat
Helsinki-listat08.04.2017 3:41
Helsingin Sanomat jätti pois SKPn ja Helsinki-listojen ehdokkaan pormestarigallupista, julkisti gallupin tulokset kertomatta yhden ehdokkaan poisjättämisestä, kieltätyi korjaamasta virhettä ja kieltätyi julkaisemasta mitään vastinetta.
http://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/hs-syrjii-skpn-ja-helsinki-listojen-pormestariehdokasta
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat lisäsi tapahtuman.05.04.2017 21:50
Tervetuloa vaalivalvojaisiin! Jännäämme vaalitulosta, ja musiikkia viihdykkeeksemme esittää V-P Hakkarainen.
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 17:19
Mercedes Bentso - Tahdon, eli biisi ihmisoikeuksien puolesta. Maria Malmströmin vaalibileet, numero 990. #eimyytävänä
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:25
Papa Zai Maria Malmström - Helsinki-listat vaalibileissä.
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:02
Maksimi Voima Maria Alexandran vaalibileissä. #vote990!
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 14:51
Maria Aleksandra alias Maria Malmström - Helsinki-listat, numerolla 990 kertoo kenen joukkoon kuulut ja ketä kannattaa uskoa. Ne kävelee sun ylitsesi suoraan taivaaseen!
Helsinki-listat
   View on Facebook
© 2022 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »