Tarvitaan vaaleilla valittu seutuvaltuusto

Kuntien hallinnon tulee lain mukaan perustua asukkaiden itsehallintoon. Tämä periaate toteutuu huonosti. Seutuyhteistyö on esimerkki siitä, miten päätöksenteko on karannut usein paitsi asukkaiden myös valtuutettujen hallinnasta.

Helsingin seudun kehitykseen laajasti vaikuttavia ratkaisuja tehdään pienessä piirissä, ilman asukkaiden ja valtuustojen osallistumista. Kuntien toimintamenoista jo viidesosa päätetään seudun kuntayhtymissä.

Demokratiavajetta ei ratkaista kuntaliitoksilla. Esimerkiksi Helsingin ja Vantaan liittäminen yhteen heikentäisi asukkaiden vaikutusmahdollisuuksia. Samalla se vaikeuttaisi seutuyhteistyötä ja voisi jopa voimistaa alueellista eriytymistä.

Seutuhallinnon selvityksessä korostetaan kuntalaisten vaikutusmahdollisuuksien lisäämistä, päätöksenteon läpinäkyvyyttä ja selkeää vastuunjakoa seudun ja kuntien välillä. Parhaiten ne voidaan toteuttaa valitsemalla kunnallisvaalien yhteydessä myös seutuvaltuusto.

Seutuvaltuuston pitää olla riittävän laaja ollakseen edustava, esimerkiksi Helsingin valtuuston kokoa. Samalla on kehitettävä lähidemokratiaa. Kysynkin, miksei tässä yhteydessä ole selvitetty kaupunginosavaltuustoista ja osallistuvasta budjetoinnista muissa maissa saatuja, pääosin myönteisiä kokemuksia?

Seutuvaltuuston tehtävät on syytä rajata seudullisiin asioihin, kuten joukkoliikenne, seutukaavat ja nykyiset seudun kuntayhtymät. Sen sijaan peruspalvelut tulee järjestää lähipalveluina, joista päätetään kunnissa.

Seutuyhteistyö ei ole ratkaisu kuntapalvelujen pääongelmaan, joka on rahoituksen riittämättömyys. Siihen tarvitaan joka tapauksessa valtionosuuksien lisäämistä, pääomatulojen saattamista kunnallisverotuksen piiriin ja kunnallisverojen muuttamista progressiiviseksi.

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

Helsinki-listat

Ajamme asukaslähtöistä demokratiaa, vaadimme rahaa peruspalvelujen säilyttämiseen ja kehittämiseen, vastustamme yksityistämistä, kannatamme joukkoliikennettä. Helsinki on meidän kaupunkimme! Valtuutettu ja varavaltuutetut: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/valtuustoryhmae Muut luottamushenkilöt: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/lautakunnat
Helsinki-listat
Helsinki-listat08.04.2017 3:41
Helsingin Sanomat jätti pois SKPn ja Helsinki-listojen ehdokkaan pormestarigallupista, julkisti gallupin tulokset kertomatta yhden ehdokkaan poisjättämisestä, kieltätyi korjaamasta virhettä ja kieltätyi julkaisemasta mitään vastinetta.
http://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/hs-syrjii-skpn-ja-helsinki-listojen-pormestariehdokasta
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat lisäsi tapahtuman.05.04.2017 21:50
Tervetuloa vaalivalvojaisiin! Jännäämme vaalitulosta, ja musiikkia viihdykkeeksemme esittää V-P Hakkarainen.
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 17:19
Mercedes Bentso - Tahdon, eli biisi ihmisoikeuksien puolesta. Maria Malmströmin vaalibileet, numero 990. #eimyytävänä
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:25
Papa Zai Maria Malmström - Helsinki-listat vaalibileissä.
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:02
Maksimi Voima Maria Alexandran vaalibileissä. #vote990!
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 14:51
Maria Aleksandra alias Maria Malmström - Helsinki-listat, numerolla 990 kertoo kenen joukkoon kuulut ja ketä kannattaa uskoa. Ne kävelee sun ylitsesi suoraan taivaaseen!
Helsinki-listat
   View on Facebook
© 2022 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »