Telakkarannan asemakaava syytä palauttaa

Helsingissä on tuhottu paljon elävän kaupungin ja kulttuurihistorian kannalta tärkeitä alueita. Hietalahden Telakkaranta on viimeisiä merkittäviä 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun teollisia alueita. Elmun toiminta ja Tall Ships Race ovat esimerkkejä siitä, millainen koko Helsingille tärkeä kaupunkikulttuurin keskus alue voi olla.

Alueen suunnittelua ovat kuitenkin hallinneet rakennusliike Skanskan ylimitoitetut rakentamistavoitteet. Kaavaesityksen mukaan alueen korkeimmat rakennukset olisivat yli 12-kerroksisia eli noin kaksi kertaa korkeampia kuin ympäristössä. Asuntoalueen rakennustehokkuus on yli kolminkertainen kaava-alueen muuhun rakentamiseen verrattuna.  Ylikorkea ja ahdas rakentaminen vie kortteleista lasten leikkitilat ja tuo meluongelmia Telakkakadulle. Se ei tuo ”lisää kaupunkia kaupunkiin” vaan uhkaa tuhota olemassa olevaa kaupunkikulttuuria, kuten Elmun toimintaa.   Oma lukunsa on suojellun puutyöpajan ja messinkivalimon päälle esitetty viiden lisäkerroksen rakentaminen. Sekä Ely-keskus että Museovirasto arvostelevat lausunnoissaan tätä ja esittävät vaihtoehtoja, jotka kunnioittavat rakennusperinnön suojelua ja vanhan telakka-alueen ominaispiirteitä. Tästä voi tulla hyvin kiistanalainen ennakkotapaus. Tuskin rakennussuojelulakia säädettäessä kukaan osasi edes kuvitella jonkun voivan olla niin röyhkeä, että ryhtyy ensin leikkaamaan kaavassa suojeltua rakennusta matalammaksi ja sitten rakentamaan sen päälle viisi kerrosta uutta.

Telakkarannan kaavaesitys on taas uusi esimerkki siitä, miten rakennusliikkeen päästäminen määrittelemään kaavoituksen tavoitteita johtaa muiden arvojen syrjäyttämiseen liikevoittojen tieltä. Ylimitoitetut rakentamistavoitteet ovat sikälikin kyseenalaisia, että Helsingissä on jo nyt Kalasataman ja Keski-Pasilan kaltaisia isoja hankkeita, joihin on vaikea löytää rahoitusta.   Esitän, että valtuusto palauttaa kaavaesityksen uudelleen valmisteltavaksi niin, että madalletaan korkeaa rakentamista, turvataan suojellut rakennukset ja Elmun toiminta sekä vähennetään rakennusoikeutta.  

(Yrjö Hakanen valtuustossa 9.4.2014. Valtuusto torjui palautusesityksen äänin 79 – 2, tyhjää 1)

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

Helsinki-listat

Ajamme asukaslähtöistä demokratiaa, vaadimme rahaa peruspalvelujen säilyttämiseen ja kehittämiseen, vastustamme yksityistämistä, kannatamme joukkoliikennettä. Helsinki on meidän kaupunkimme! Valtuutettu ja varavaltuutetut: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/valtuustoryhmae Muut luottamushenkilöt: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/lautakunnat
Helsinki-listat
Helsinki-listat08.04.2017 3:41
Helsingin Sanomat jätti pois SKPn ja Helsinki-listojen ehdokkaan pormestarigallupista, julkisti gallupin tulokset kertomatta yhden ehdokkaan poisjättämisestä, kieltätyi korjaamasta virhettä ja kieltätyi julkaisemasta mitään vastinetta.
http://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/hs-syrjii-skpn-ja-helsinki-listojen-pormestariehdokasta
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat lisäsi tapahtuman.05.04.2017 21:50
Tervetuloa vaalivalvojaisiin! Jännäämme vaalitulosta, ja musiikkia viihdykkeeksemme esittää V-P Hakkarainen.
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 17:19
Mercedes Bentso - Tahdon, eli biisi ihmisoikeuksien puolesta. Maria Malmströmin vaalibileet, numero 990. #eimyytävänä
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:25
Papa Zai Maria Malmström - Helsinki-listat vaalibileissä.
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:02
Maksimi Voima Maria Alexandran vaalibileissä. #vote990!
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 14:51
Maria Aleksandra alias Maria Malmström - Helsinki-listat, numerolla 990 kertoo kenen joukkoon kuulut ja ketä kannattaa uskoa. Ne kävelee sun ylitsesi suoraan taivaaseen!
Helsinki-listat
   View on Facebook
© 2022 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »