Työehtosopimusten noudattaminen henkilökohtaisia avustajia välittävissä ostopalveluissa

Helsingin kaupunki hankkii ostopalveluina henkilökohtaisia avustajia vammaisille ja vanhuksille eräisiin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin. Julkisten ja hyvinvointialojen ammattiliitto JHL:n tietojen mukaan osa palveluseteleillä henkilökohtaisia avustajia välittävistä yrityksistä ei noudata työsuhteissa yksityisen sosiaalipalvelualan yleissitovaa työehtosopimusta. Tästä on ollut seurauksena se, että monet henkilökohtaiset avustajat ovat menettäneet heille kuuluvat lomarahat sekä ilta- ja lauantailisät.

Henkilökohtainen apu on Sosiaalihuoltolain mukaista palvelua. Henkilökohtaisen avun järjestämismuodot on määritelty vammaispalvelulaissa.  Tämän vuoksi henkilökohtaista apua tarjoavan yrityksen, järjestön, yhteisön tulee noudattaa vähintään yleissitovaa yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta. Myös aluehallintovirasto on todennut tämän tarkastuslausunnossaan.

Tilaajana Helsingin kaupunki luonnollisesti edellyttää palveluja ostaessaan yrityksiltä, että ne noudattavat lainsäädäntöä ja sitovia vähimmäistyöehtoja. Käytännössä ainakaan kaikissa henkilökohtaisten avustajien palveluja koskevissa hankinnoissa ei ole kuitenkaan kirjattu sopimusehtoihin yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusten noudattamista. Tämä jättää työntekijöiden aseman turvattomaksi, kun esimerkiksi ns. nollasopimuksille työskentelevien on vaikea riitauttaa asiaa.

Ehdotamme, että Helsingin kaupunki edellyttää palvelujen kilpailuttamisessa ja palvelujen tuottajiksi valittavien hankintasopimuksissa, että palveluja tuottavat yritykset ja yhteisöt sitoutuvat selvästi noudattamaan lainsäädäntöä ja alan yleissitovia työehtosopimuksia.

– 30.3.2016.
Yrjö Hakanen + 34 muuta valtuutettua kaikista valtuustoryhmistä

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

Helsinki-listat

Ajamme asukaslähtöistä demokratiaa, vaadimme rahaa peruspalvelujen säilyttämiseen ja kehittämiseen, vastustamme yksityistämistä, kannatamme joukkoliikennettä. Helsinki on meidän kaupunkimme! Valtuutettu ja varavaltuutetut: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/valtuustoryhmae Muut luottamushenkilöt: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/lautakunnat
Helsinki-listat
Helsinki-listat08.04.2017 3:41
Helsingin Sanomat jätti pois SKPn ja Helsinki-listojen ehdokkaan pormestarigallupista, julkisti gallupin tulokset kertomatta yhden ehdokkaan poisjättämisestä, kieltätyi korjaamasta virhettä ja kieltätyi julkaisemasta mitään vastinetta.
http://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/hs-syrjii-skpn-ja-helsinki-listojen-pormestariehdokasta
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat lisäsi tapahtuman.05.04.2017 21:50
Tervetuloa vaalivalvojaisiin! Jännäämme vaalitulosta, ja musiikkia viihdykkeeksemme esittää V-P Hakkarainen.
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 17:19
Mercedes Bentso - Tahdon, eli biisi ihmisoikeuksien puolesta. Maria Malmströmin vaalibileet, numero 990. #eimyytävänä
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:25
Papa Zai Maria Malmström - Helsinki-listat vaalibileissä.
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:02
Maksimi Voima Maria Alexandran vaalibileissä. #vote990!
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 14:51
Maria Aleksandra alias Maria Malmström - Helsinki-listat, numerolla 990 kertoo kenen joukkoon kuulut ja ketä kannattaa uskoa. Ne kävelee sun ylitsesi suoraan taivaaseen!
Helsinki-listat
   View on Facebook
© 2022 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »