Underbudgetering


“Basservicen har blivit en konsumtionsvara, vilket bryter mot allt som står om kommunens ansvar i kommunlagen”, skriver Kari Peitsamo.

Jag har blivit helsingforsare. Det känns bra för Helsingfors är en fin stad!

Det bästa med Helsingfors är dess invånare. Många saker förenar en brokig skara människor, rika och fattiga, herrar och narrar. Vi är stolta över vår stad och törs säga det. Vi är självständiga, kritiska. Vi kan säga vad vi tänker. 

Jag är ganska säker på att vi alla är överens om att Helsingfors åtminstone än så länge och till stora delar ger invånarna den service som lagen stadgar – hälsovård, kollektivtrafik, utbildning, äldreomsorg, boende och så vidare.

Men utvecklingen oroar. För trots att majoriteten av helsingforsarna vill bevara den här basservicen och dessutom i stadens regi, har en liten samlingspartistisk elitklick i åratal och utan invånarnas kännedom utlokaliserat delar av den. Basservicen har blivit en konsumtionsvara, vilket bryter mot allt som står om kommunens ansvar i kommunlagen.

Högern motiverar sin linje med effektivitet, produktivitet och andra affärsekonomiska kriterier. Men då glöms invånarnas lika rätt till alla service. Vidare finns det inget ekonomiskt tryck som kräver ökad segregering. Tvärtom, Helsingfors stad gjorde i fjol en vinst på 363 miljoner euro. Ungefär en miljon per dag, alltså. Varför används inte de här pengarna till att utveckla basservicen?

Svaret är rubrikens ordmonster: underbudgetering. Den är medveten och målet är att privatisera en allt större del av kommunens verksamhet.

Utvecklingen är socialt ohållbar och dessutom i strid med kommunlagen.  Och som sagt finns här inget måste, det är bara frågan om en högerpolitisk linjedragning.

För att motverka allt detta har vi tagit fram den så kallade Helsingforslistan – det är en ny, progressiv samling vanliga helsingforsare som vill trygga och utveckla stadens tjänster och service. Vi arbetar för hela staden, unga och äldre samt nyinflyttade – som jag själv – och gamla helsingforsare.

KARI PEITSAMO

FKP, Helsinfors

Publicerad i Hbl kandidatbloggen 25.9.2008 http://www.hbl.fi/text/val/2008/9/25/w18215.php

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

Helsinki-listat

Ajamme asukaslähtöistä demokratiaa, vaadimme rahaa peruspalvelujen säilyttämiseen ja kehittämiseen, vastustamme yksityistämistä, kannatamme joukkoliikennettä. Helsinki on meidän kaupunkimme! Valtuutettu ja varavaltuutetut: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/valtuustoryhmae Muut luottamushenkilöt: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/lautakunnat
Helsinki-listat
Helsinki-listat08.04.2017 3:41
Helsingin Sanomat jätti pois SKPn ja Helsinki-listojen ehdokkaan pormestarigallupista, julkisti gallupin tulokset kertomatta yhden ehdokkaan poisjättämisestä, kieltätyi korjaamasta virhettä ja kieltätyi julkaisemasta mitään vastinetta.
http://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/hs-syrjii-skpn-ja-helsinki-listojen-pormestariehdokasta
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat lisäsi tapahtuman.05.04.2017 21:50
Tervetuloa vaalivalvojaisiin! Jännäämme vaalitulosta, ja musiikkia viihdykkeeksemme esittää V-P Hakkarainen.
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 17:19
Mercedes Bentso - Tahdon, eli biisi ihmisoikeuksien puolesta. Maria Malmströmin vaalibileet, numero 990. #eimyytävänä
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:25
Papa Zai Maria Malmström - Helsinki-listat vaalibileissä.
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:02
Maksimi Voima Maria Alexandran vaalibileissä. #vote990!
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 14:51
Maria Aleksandra alias Maria Malmström - Helsinki-listat, numerolla 990 kertoo kenen joukkoon kuulut ja ketä kannattaa uskoa. Ne kävelee sun ylitsesi suoraan taivaaseen!
Helsinki-listat
   View on Facebook
© 2022 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »