Valtuuston työjärjestys, päätösvalta ja asukkaat

Puheenjohtajisto kertoo neuvotelleensa tästä esityksestä valtuustoryhmien puheenjohtajien kanssa. Tuossa tapaamisessa useat ryhmien puheenjohtajat esittivät tästä esityksestä enemmän tai vähemmän poikkeavia näkökantoja. Valitettavasti puheenjohtajisto ei niitä ole ottanut huomioon.

Valtuuston työjärjestyksen kannalta isoimmat ongelmat liittyvät minusta siihen, että useimmat asiat ratkaistaan tosiasiassa ihan muualla kuin täällä. Meillä ei ole liikaa keskustelua vaan liian vähän avointa keskustelua siinä vaiheessa, kun asiat ovat valmistelussa.

Esimerkiksi parhaillaan on käynnistymässä vuosikymmeniin suurin kaavoitushanke Sipoon liitosalueilla. Sen tavoitteista ja erilaisista vaihtoehdoista pitäisi käydä keskustelua täällä valtuustossa jo ennen kuin yleiskaavan valmistelua. Nykyisen käytännön mukaan suunnittelun tavoitteista keskustellaan kuitenkin pienessä piirissä, kaupungin johdon, lautakunnan, rahoittajien ja rakennusliikkeiden kesken. Jätänkin tänään valtuustoaloitteen siitä, että Sipoon liitosalueiden yleiskaavan valmistelun lähtökohdat, tavoitteet ja vaihtoehdot tuodaan syksyllä valtuustoon lähetekeskusteluun. Vastaavaan olisi tarvetta muissakin isoissa ratkaisuissa.

Toinen valtuuston työjärjestykseen liittyvä ongelma on päätöksenteon siirtäminen erilaisten yhtiöiden, liikelaitosten ja kuntayhtymien hallituksille ja johtajille. Porvarihallituksen valmistelema kuntien liikelaitosten pakkoyhtiöittäminen lisäisi tätä demokratiavajetta entisestään. Kyse on myös kaupungin omista toimista. Esimerkiksi kaupunginjohtajan asettaman työryhmän esitys yhden terveysaseman yhtiöittämisestä ja toisen kilpailuttamisesta vie suuntaan, jossa terveydenhoitojärjestelmää on mahdotonta kehittää kokonaisuutena ja demokraattisesti.

Mitä tulee sähköisiin kokouskäytäntöihin, pitää minusta varata sitä haluaville valtuutetuille mahdollisuus saada aineisto jatkossakin kirjallisena. Asioiden esitystapaa pitäisi kehittää niin, että vastaesityksiä ei piiloteta liitteisiin. Valmisteluvaiheissa esitetyt asukkaiden lausunnot pitäisi myös tuoda selvemmin esille.

Ja puheenjohtajisto voisi luopua vanhasta käytännöstä, jonka mukaan kaikki esitykset pitää lukea ääneen pilkulleen, silloinkin kun ne jaetaan valtuutetuille kirjallisesti

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

Helsinki-listat

Ajamme asukaslähtöistä demokratiaa, vaadimme rahaa peruspalvelujen säilyttämiseen ja kehittämiseen, vastustamme yksityistämistä, kannatamme joukkoliikennettä. Helsinki on meidän kaupunkimme! Valtuutettu ja varavaltuutetut: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/valtuustoryhmae Muut luottamushenkilöt: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/lautakunnat
Helsinki-listat
Helsinki-listat08.04.2017 3:41
Helsingin Sanomat jätti pois SKPn ja Helsinki-listojen ehdokkaan pormestarigallupista, julkisti gallupin tulokset kertomatta yhden ehdokkaan poisjättämisestä, kieltätyi korjaamasta virhettä ja kieltätyi julkaisemasta mitään vastinetta.
http://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/hs-syrjii-skpn-ja-helsinki-listojen-pormestariehdokasta
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat lisäsi tapahtuman.05.04.2017 21:50
Tervetuloa vaalivalvojaisiin! Jännäämme vaalitulosta, ja musiikkia viihdykkeeksemme esittää V-P Hakkarainen.
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 17:19
Mercedes Bentso - Tahdon, eli biisi ihmisoikeuksien puolesta. Maria Malmströmin vaalibileet, numero 990. #eimyytävänä
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:25
Papa Zai Maria Malmström - Helsinki-listat vaalibileissä.
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:02
Maksimi Voima Maria Alexandran vaalibileissä. #vote990!
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 14:51
Maria Aleksandra alias Maria Malmström - Helsinki-listat, numerolla 990 kertoo kenen joukkoon kuulut ja ketä kannattaa uskoa. Ne kävelee sun ylitsesi suoraan taivaaseen!
Helsinki-listat
   View on Facebook
© 2022 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »