Kalasataman kaava syytä hylätä ylimitoitettuna


Tämä Kalasataman asemakaava lisää alueelle suunnitellun rakennusoikeuden yli kaksinkertaiseksi. Rakennusoikeuden lisääminen on tulos Kalasataman keskuksen suunnittelua ja rakentamista koskevasta kilpailusta, johon tuli vain yksi tarjous. Tuo SRV-yhtiöiden tarjous poikkesi rajusti kilpailun lähtökohdista ja perustui rakennusoikeuden nostamiseen yli kaksinkertaiseksi. Kyse on miljardiluokan hankkeesta eli SRV-yhtiöt saa satojen miljoonien eurojen edestä lisää myytävää.

Kaupunkisuunnittelun pitäisi perustua asukkaiden tarpeisiin ja kaupungin kokonaisetuun. Kuka uskoo, että asukkaiden ja kaupungin kokonaisetu on ratkaissut, kun esitetyn rakennusoikeuden kaksinkertaistamisesta on sovittu?

Esittelytekstin mukaan kaupunki saa SRV:lle myytävistä tonteista ja käyttöoikeuksista 115 miljoonaa. Tämä summa ei kata edes kaupungille hankkeen toteuttamisesta aiheutuvia menoja. Keskuksen julkisten osien rakentamiseen investoidaan 50 miljoonaa ja Sörnäistentunneli vähintään 140 miljoonaa. Lisäksi kaupunki vähentää SRV-yhtiöiden riskiä vuokraamalla osan liiketiloista 20 vuodeksi pääoma-arvoltaan 30 miljoonalla. 

Kalasataman tornit nousevat kaavassa 20 – 33 kerrokseen. Käytännössä ne voivat olla tätäkin korkeampia, koska asemakaavakarttaan on lisätty SRV-yhtiöiden esityksestä oikeus ylittää suurin kerrosluku vielä kahdella. Näin korkeaan rakentamiseen ja vielä meren rannalla liittyy monia ongelmia.

Yleisten töiden lautakunta varoittaa pitkistä varjoista ja tuulisuudesta. Kaupungin museon mielestä pääkaupungin historiallinen siluetti muutetaan ja ilman asiaan kuuluvaa yleiskaavatason käsittelyä. Ympäristölautakunta on huolissaan päästöistä ja melusta. Helsingin Energian lausunto paljastaa, että asemakaavaa varten tehdyt Hanasaari B:n ja huippulämpökeskuksen päästöjen leviämismallit ovat suorastaan harhaanjohtavia. Niissä ilmoitetaan päästöjen keskiarvo, joka on laskettu jakamalla normaalivuoden energiatuotanto tasan kaikille vuoden tunneille. Todellisuudessa Hanasaari B on käynnissä vain osan vuotta ja huippulämpökeskus vain poikkeuksellisesti. Koko vuoden tunneille jakamalla saadut luvut kaunistelevat päästöjä, jotka voivat tuulen mukana puhaltaa suoraan tornien asuntoihin. Alueen hyvistä joukkoliikenneyhteyksistä huolimatta hankkeeseen liittyy yksityisautoilun lisääntyminen.

Kyse on siitä, kenen edut ja ketkä ohjaavat kaupunkisuunnittelua. Asukkaiden tarpeiden ja valtuuston päätösten sijasta tämän esityksen valmistelua ovat ohjanneet suuren rakennusyhtiön taloudelliset intressit.

Esitän, että valtuusto hylkää esitetyn asemakaavan ja kehottaa kaupunginhallitusta valmistelemaa uuden esityksen, jossa on selvästi vähemmän rakennusoikeutta ja jossa tornien suurin korkeus on nyt esitettyä matalampi.

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

Helsinki-listat

Ajamme asukaslähtöistä demokratiaa, vaadimme rahaa peruspalvelujen säilyttämiseen ja kehittämiseen, vastustamme yksityistämistä, kannatamme joukkoliikennettä. Helsinki on meidän kaupunkimme! Valtuutettu ja varavaltuutetut: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/valtuustoryhmae Muut luottamushenkilöt: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/lautakunnat
Helsinki-listat
Helsinki-listat08.04.2017 3:41
Helsingin Sanomat jätti pois SKPn ja Helsinki-listojen ehdokkaan pormestarigallupista, julkisti gallupin tulokset kertomatta yhden ehdokkaan poisjättämisestä, kieltätyi korjaamasta virhettä ja kieltätyi julkaisemasta mitään vastinetta.
http://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/hs-syrjii-skpn-ja-helsinki-listojen-pormestariehdokasta
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat lisäsi tapahtuman.05.04.2017 21:50
Tervetuloa vaalivalvojaisiin! Jännäämme vaalitulosta, ja musiikkia viihdykkeeksemme esittää V-P Hakkarainen.
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 17:19
Mercedes Bentso - Tahdon, eli biisi ihmisoikeuksien puolesta. Maria Malmströmin vaalibileet, numero 990. #eimyytävänä
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:25
Papa Zai Maria Malmström - Helsinki-listat vaalibileissä.
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:02
Maksimi Voima Maria Alexandran vaalibileissä. #vote990!
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 14:51
Maria Aleksandra alias Maria Malmström - Helsinki-listat, numerolla 990 kertoo kenen joukkoon kuulut ja ketä kannattaa uskoa. Ne kävelee sun ylitsesi suoraan taivaaseen!
Helsinki-listat
   View on Facebook
© 2022 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »