Vastaesitys palvelusetelikokeilun vakinaistamiselle

Kaupunginhallituksen esitys palvelusetelikokeilun laajentamisesta ja vakinaistamisesta herättää monia kysymyksiä. Esityksen perusteluissa väitetään, että palvelusetelit ovat lisänneet valinnanvapautta ja että kokeilut ovat onnistuneet hyvin.

Kenen valinnanvapaus on lisääntynyt? Niiden, joilla on varaa maksaa palvelusetelin päälle tuleva omarahoitusosuus. Esimerkiksi sosiaalihuoltolain mukaisessa palveluseteliasumisessa kaupunki maksaa vain hoivan, mutta vuokra ja ateriat jäävät asukkaan maksettavaksi. Käytännössä pieni- ja keskituloisilla ei siis ole asiaa palveluseteliasumiseen, jos heillä ei ole mahdollisuus saada rahaa myymällä omaisuuttaan tai omaisiltaan. Kaikilla ei ole myöskään riittäviä tietoja ja voimavaroja selvittää kaikkia palvelusopimusten arvioimiseen.

Mitä tulee kokeilujen onnistumiseen, se ei vastaa läheskään kaikilta osin väliraporttien tuloksia. Esimerkiksi terveyskeskuksen osalta raportti kertoo, että kokeilun aikana on tullut esiin enemmän ongelmia kuin mahdollisia hyötyjä. Raportin mukaan palvelusetelin käyttöä on rajoittanut se, että omavastuuosuus muodostuu usein käyttäjille liian kalliiksi ja on siten valinnanvapauden este. Kokeilu ei ole tuonut myöskään kaupungilla taloudellista säästöä, pikemminkin päinvastoin.

Palvelusetelit tarjoavat yksityisille firmoille mahdollisuuden keskittyä yksinkertaisimpiin, parhaiten tuottaviin palveluihin. Kaupungille jäävät vaikeammat ja kalliimmat hoidot. Julkisten palvelujen kehittämiseen jää entistä vähemmän rahaa, kun sitä ohjataan yksityisen sektorin tukemiseen.

Kokeilujen ja raporttien perusteella ei ole riittävästi tietoa siitä, miten lakisääteiset velvoitteet subjektiivisista oikeuksista, palvelujen saamisen määräajoista, hyvästä palvelusta ja asiakaslain periaatteista toteutuvat, kun palveluja kaupallistetaan. Ongelma on myös sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittäminen kokonaisuutena, jota palveluketjujen hajottaminen useiden eri tuottajien vastuulle vaikeuttaa.

Esitän, että valtuusto päättää:
1. merkitä tiedoksi terveyslautakunnan ja sosiaalilautakunnan palvelusetelikokeilun väliraportit.
2. oikeuttaa terveyslautakunnan ja sosiaalilautakunnan sekä tulevan sosiaali- ja terveyslautakunnan jatkamaan kokeiluja tarvittaessa vuonna 2013 niin, että palvelusetelikokeilua ei kuitenkaan laajenneta eikä vakinaisteta.
3. kehottaa terveys- ja sosiaalilautakuntia ja tulevaa sosiaali- ja terveyslautakuntaa selvittämään kaupungin omien palvelujen kehittämiseen perustuvia vaihtoehtoja palvelusetelien käytölle.

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

Helsinki-listat

Ajamme asukaslähtöistä demokratiaa, vaadimme rahaa peruspalvelujen säilyttämiseen ja kehittämiseen, vastustamme yksityistämistä, kannatamme joukkoliikennettä. Helsinki on meidän kaupunkimme! Valtuutettu ja varavaltuutetut: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/valtuustoryhmae Muut luottamushenkilöt: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/lautakunnat
Helsinki-listat
Helsinki-listat08.04.2017 3:41
Helsingin Sanomat jätti pois SKPn ja Helsinki-listojen ehdokkaan pormestarigallupista, julkisti gallupin tulokset kertomatta yhden ehdokkaan poisjättämisestä, kieltätyi korjaamasta virhettä ja kieltätyi julkaisemasta mitään vastinetta.
http://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/hs-syrjii-skpn-ja-helsinki-listojen-pormestariehdokasta
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat lisäsi tapahtuman.05.04.2017 21:50
Tervetuloa vaalivalvojaisiin! Jännäämme vaalitulosta, ja musiikkia viihdykkeeksemme esittää V-P Hakkarainen.
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 17:19
Mercedes Bentso - Tahdon, eli biisi ihmisoikeuksien puolesta. Maria Malmströmin vaalibileet, numero 990. #eimyytävänä
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:25
Papa Zai Maria Malmström - Helsinki-listat vaalibileissä.
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:02
Maksimi Voima Maria Alexandran vaalibileissä. #vote990!
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 14:51
Maria Aleksandra alias Maria Malmström - Helsinki-listat, numerolla 990 kertoo kenen joukkoon kuulut ja ketä kannattaa uskoa. Ne kävelee sun ylitsesi suoraan taivaaseen!
Helsinki-listat
   View on Facebook
© 2022 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »