Vastauksesta ryhmäaloitteeseen pakolaisten auttamisesta

SKP:n ja Helsinki-listojen ryhmä jätti jo syyskuussa tämän ryhmäaloitteen kaupungin aktiivisuudesta pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden auttamisessa. Kaupunginkanslia pyysi aloitteeseen lausunnon vain kahdelta lautakunnalta, vaikka asia koskee ja vaikuttaa paljon laajemmin kaupungin virastojen ja laitosten toimintaan. Silti aloitevastauksen saaminen tänne valtuustoon kesti lähes puoli vuotta. Kysynkin kaupunginjohtajalta, eikö sekä asian merkitys että ryhmäaloitteiden asema edellyttäisi nopeampaa valmistelua?

Vastauksesta ilmenee, että kaupunginhallitus asetti lokakuun lopulla työryhmän vastaamaan turvapaikanhakijoiden kotouttamispalveluista. Sen piti tehdä helmikuun loppuun mennessä ehdotukset tarvittavista toimenpiteistä, mutta esitys ei ole vielä valmistunut. Toivon, että se välitetään myös valtuutetuille.

Kaupungin tämän vuoden budjetissa on varattu 10 miljoonaa euroa turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien kotoutumisen ja työllistymisen edistämiseen. Toinen kysymykseni koskee sitä, millaisia painotuksia näiden määrärahojen käytössä tulee olemaan?

Suomen ja ruotsin kielen opetus on tietysti yksi avain kotoutumisessa. Opetusviraston, ammattiopiston, aikuisopiston ja aikuislukion osalta tässä vastauksessa on monia hyviä tietoja. Sen sijaan työväenopistosta ei ole juuri mitään. Työväenopisto on hakenut tuosta 10 miljoonasta tälle vuodelle vain noin 150 000 euroa. Eikö työväenopiston pitäisi panostaa tähän paljon enemmän?

Muutenkin on tärkeää, että kielen ja samalla laajemminkin kulttuurin opetuksessa ei jätetä turvapaikanhakijoita odottamaan kuukausiksi, ehkä pidempäänkin oleskeluluvan saamista ennen kuin kaupunki ryhtyy toimiin. Se on tärkeää myös nopeamman työllistymisen kannalta. Työllistymisessä tarvitaan valtion ja yritysten toimien lisäksi muutenkin kaupungin omaa panosta. Kun työllisyyden hoidon määrärahat on jo valmiiksi alimitoitettu, korostaa turvapaikanhakijoiden määrä näiden määrärahojen lisäämisen tarvetta. Sama koskee varautumista vuokra-asuntojen kasvavaan tarpeeseen. On myös tarvetta selventää ohjeistusta hätämajoituksen järjestämisessä.

Tässä vastauksessa kerrotaan, että Helsinki on mukana neuvotteluissa, joilla pyritään vaikuttamaan valtion kotoutumisen kehittämisessä. Olisimme odottaneet selvempiä ja konkreettisempia vaatimuksia valtioneuvostolle kuntien rahoituksen lisäämiseksi.

Lopuksi ryhmäaloitteestamme asia, joka on vastauksessa sivuutettu kokonaan. Se on kaupungin palvelujen yleisen rahoituksen vahvistaminen niin, että Helsinki huolehtii velvollisuuksistaan kaikkia kunnan asukkaita kohtaan.

Tiedämme, että kaupungin budjetti on monien menojen osalta alimitoitettu, mutta tuottaa ylijäämää. Lisärahoituksen osoittaminen peruspalveluihin ja työllisyyteen on nyt tärkeimpiä keinoja ehkäistä turvattomuutta, josta maahanmuuttajavastaisuus ja rasismi ammentavat.

– 2.3.2016

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

Helsinki-listat

Ajamme asukaslähtöistä demokratiaa, vaadimme rahaa peruspalvelujen säilyttämiseen ja kehittämiseen, vastustamme yksityistämistä, kannatamme joukkoliikennettä. Helsinki on meidän kaupunkimme! Valtuutettu ja varavaltuutetut: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/valtuustoryhmae Muut luottamushenkilöt: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/lautakunnat
Helsinki-listat
Helsinki-listat08.04.2017 3:41
Helsingin Sanomat jätti pois SKPn ja Helsinki-listojen ehdokkaan pormestarigallupista, julkisti gallupin tulokset kertomatta yhden ehdokkaan poisjättämisestä, kieltätyi korjaamasta virhettä ja kieltätyi julkaisemasta mitään vastinetta.
http://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/hs-syrjii-skpn-ja-helsinki-listojen-pormestariehdokasta
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat lisäsi tapahtuman.05.04.2017 21:50
Tervetuloa vaalivalvojaisiin! Jännäämme vaalitulosta, ja musiikkia viihdykkeeksemme esittää V-P Hakkarainen.
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 17:19
Mercedes Bentso - Tahdon, eli biisi ihmisoikeuksien puolesta. Maria Malmströmin vaalibileet, numero 990. #eimyytävänä
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:25
Papa Zai Maria Malmström - Helsinki-listat vaalibileissä.
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:02
Maksimi Voima Maria Alexandran vaalibileissä. #vote990!
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 14:51
Maria Aleksandra alias Maria Malmström - Helsinki-listat, numerolla 990 kertoo kenen joukkoon kuulut ja ketä kannattaa uskoa. Ne kävelee sun ylitsesi suoraan taivaaseen!
Helsinki-listat
   View on Facebook
© 2022 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »