Veolia, Palestiina ja HSL:n yhteiskuntavastuu

Helsingin valtuusto hyväksyi äänin 44 – 37 päätöksen selvittää, miten HSL:n bussiliikenteen tarjouskilpailuissa toteutetaan YK:n päätöksiä torjuvasta suhtautumisesta yrityksiin, jotka toimivat laittomasti miehitetyillä palestiinalaisalueilla. Yrjö Hakanen aloitteesta tehty päätös syntyi sen johdosta, että ihmisoikeuksien erityisraportoija nosti YK:n yleiskokoukselle esitetyssä raportissa esille Veolian yrityksenä jota on syytä boikotoida koska se rikkoo kansainvälistä oikeutta toimiessaan mielitetyilla palestiinalaisalueilla.

Täällä valtuustossa on käyty keskustelua yritysten ja myös kuntien yhteiskuntavastuusta. Tässä aloitteessa on kyse siitä, miten Helsinki ja HSL suhtautuvat sopimuskumppaniin, jonka emokonserni on nostettu YK:n yleiskokoukselle esitetyssä ihmisoikeusraportissa esimerkiksi yhtiöstä, jota pitää boikotoida koska se toimii laittomasti miehitetyillä palestiinalaisalueilla.

Kaupunginhallitus katsoo oikeuspalvelujen kantaan vedoten, että Veoliaa ei voi sulkea pois tarjouskilpailuista koska konsernin Suomessa toimivat yhtiöt eivät ole itse mukana laittomasti miehitetyillä palestiinalaisalueilla. Tämä tulkinta poikkeaa YK:n ihmisoikeuksien erityisraportoija Richard Falkin kannasta.

Voi kysyä, mistä kaupunginkanslian oikeuspalveluihin on tullut YK:n erityisraportoijaa suurempi pätevyys tässä asiassa? Etenkin kun Tukholma, Lontoo ja monet muut kaupungit muun muassa Yhdysvalloissa ovat päätyneet YK:n erityisraportoijan kanssa samalle kannalle perusteista sulkea Veolia pois tarjouskilpailuista niin kauan kun konserni toimii miehitetyillä palestiinalaisalueilla.

Vielä erikoisemmaksi oikeuspalvelujen – ja myös HSL:n – tulkinnan Veolian Suomen yritysten erillisyydestä ja itsenäisyydestä tekee se, että Veolia itse esittää itsensä yhtenä kokonaisuutena, jossa kaikki osat, voitot, henkilöstö jne raportoidaan yhdessä. Myös Suomen Veolian nettisivuilla on konsernin kuljetuspuolelle linkki, jossa kerrotaan heidän voivan toimia kilpailukykyisemmin siksi että Veolia on yksi kokonaisuus.

Kaupunginhallituksen hyväksymä tulkinta on erikoinen myös yleisemmin yritysten yhteiskuntavastuuta ajatellen. Jos Veolia saa käyttää tytäryhtiöitä laittomaan toimintaan palestiinalaisalueilla, voivatko myös veronkiertäjät ja muut harmaan talouden yritykset päästä vastuusta vain sillä, että ne tekevät rötöksiä hallitsemansa tytäryhtiön kautta?

Ymmärtäisin sen, jos HSL ja oikeuspalvelut ovat varovaisia olemassa olevien sopimusten purkamisessa. Mutta pidän virheellisenä sitä, että ei olla valmiita hakemaan keinoja toteuttaa YK:n päätöksiä suhtautumisesta yritykseen, joka rikkoo kansainvälistä lakia toimiessaan miehitetyillä palestiinalaisalueilla.

Esitän, että valtuusto palauttaa asian uuteen valmisteluun sen selvittämiseksi, miten HSL:ssä voidaan edistää YK:n päätöksiä torjuvasta suhtautumisesta yritysten toimintaan laittomasti miehitetyillä palestiinalaisalueilla.

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

Helsinki-listat

Ajamme asukaslähtöistä demokratiaa, vaadimme rahaa peruspalvelujen säilyttämiseen ja kehittämiseen, vastustamme yksityistämistä, kannatamme joukkoliikennettä. Helsinki on meidän kaupunkimme! Valtuutettu ja varavaltuutetut: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/valtuustoryhmae Muut luottamushenkilöt: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/lautakunnat
Helsinki-listat
Helsinki-listat08.04.2017 3:41
Helsingin Sanomat jätti pois SKPn ja Helsinki-listojen ehdokkaan pormestarigallupista, julkisti gallupin tulokset kertomatta yhden ehdokkaan poisjättämisestä, kieltätyi korjaamasta virhettä ja kieltätyi julkaisemasta mitään vastinetta.
http://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/hs-syrjii-skpn-ja-helsinki-listojen-pormestariehdokasta
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat lisäsi tapahtuman.05.04.2017 21:50
Tervetuloa vaalivalvojaisiin! Jännäämme vaalitulosta, ja musiikkia viihdykkeeksemme esittää V-P Hakkarainen.
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 17:19
Mercedes Bentso - Tahdon, eli biisi ihmisoikeuksien puolesta. Maria Malmströmin vaalibileet, numero 990. #eimyytävänä
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:25
Papa Zai Maria Malmström - Helsinki-listat vaalibileissä.
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:02
Maksimi Voima Maria Alexandran vaalibileissä. #vote990!
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 14:51
Maria Aleksandra alias Maria Malmström - Helsinki-listat, numerolla 990 kertoo kenen joukkoon kuulut ja ketä kannattaa uskoa. Ne kävelee sun ylitsesi suoraan taivaaseen!
Helsinki-listat
   View on Facebook
© 2022 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »