Vuosaaren voimala-alueen asemakaavan muutos

Valtuusto on päättänyt käsitellä Helsingin Energian investointiohjelmaa ja sen erilaisia vaihtoehtoja ensi vuoden aikana. Ymmärrän, että sitä varten selvitetään myös maankäyttöön liittyviä asioita. Mutta pidän täysin kyseenalaisena tällaista menettelyä, jossa valtuusto yritetään laittaa ottamaan asemakaavanmuutoksella kantaa Helsingin Energian investointeihin, joiden vaihtoehdoista ei ole vielä tuotu valtuustoon selvityksiä, saati esitystä.

Asemakaava ei tietenkään pakota toteuttamaan uuden monipolttoainevoimalan rakentamista Vuosaareen. Mutta se sitoo alueen kehittämisen vain tähän yhteen vaihtoehtoon ja rajoittaa muuta maankäyttöä, esimerkiksi sataman kehittämistä ja ympäristönsuojelua.

Toisaalta tässä on jo ennakoitua sitä, että Vuosaaren uudesta voimalan raaka-aineena eivät tule olemaan vain uusiutuvat biopolttoaineet vaan se käyttää myös kivihiiltä, jonka varastoinnille varataan tilaa. Tämä kannattaa muistaa kun vertaillaan Vuosaarta ja mahdollisuutta uudistaa Hanasaari ja Salmisaari monipolttoainevoimaloiksi. Nyt ollaan valmistelemassa kokonaisuutena pitkälle toista miljardia maksavaa hanketta, joka jättää polttoainevaihtoehdot auki, vaikka ilmastotavoitteet voitaisiin toteuttaa Hanasaaressa ja Salmisaaressa ainakin puolet halvemmalla.   Kaavaesityksen valmistelussa on muitakin kummallisia piirteitä.

ELY-keskus on todennut lausunnossaan, että uuden voimalan ympäristövaikutusten arvio riippuu varsinaisen voimala-alueen rajausten ohella Östersundomin alueen kaavoituksesta. Näiden yhteisvaikutuksesta riippuu olennaisesti se, missä määrin hanke vaarantaa viereisen Natura-alueen suojelun perustana olevia luontoarvoja.  Koska Östersundomin alueen kaavoitus on kesken, ei näistä vaikutuksista ole varmuutta.

Erikoista on sekin, että voimalaitoksen kaava-alueen rajausta on muutettu jättämällä pois luonnosvaiheessa ollut merkintä Skillbergetin luonnonsuojelualueesta. Skillbergetillä on kuitenkin tärkeä merkitys, koska se rajautuu Mustavuoren lehdon ja Östersundomin lintuvesien muodostamaan valtakunnallisesti merkittävään Natura 2000 alueeseen. Voimalan vaikutukset ulottuisivat kielteisenä luonnonsuojelualueelle.

Esitän, että valtuusto hylkää asemakaavaesityksen ja merkitsee kaava-aineiston tiedoksi, kun valmistaudutaan Helsingin Energian investointiohjelman käsittelyyn vuoden 2015 aikana.

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

Helsinki-listat

Ajamme asukaslähtöistä demokratiaa, vaadimme rahaa peruspalvelujen säilyttämiseen ja kehittämiseen, vastustamme yksityistämistä, kannatamme joukkoliikennettä. Helsinki on meidän kaupunkimme! Valtuutettu ja varavaltuutetut: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/valtuustoryhmae Muut luottamushenkilöt: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/lautakunnat
Helsinki-listat
Helsinki-listat08.04.2017 3:41
Helsingin Sanomat jätti pois SKPn ja Helsinki-listojen ehdokkaan pormestarigallupista, julkisti gallupin tulokset kertomatta yhden ehdokkaan poisjättämisestä, kieltätyi korjaamasta virhettä ja kieltätyi julkaisemasta mitään vastinetta.
http://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/hs-syrjii-skpn-ja-helsinki-listojen-pormestariehdokasta
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat lisäsi tapahtuman.05.04.2017 21:50
Tervetuloa vaalivalvojaisiin! Jännäämme vaalitulosta, ja musiikkia viihdykkeeksemme esittää V-P Hakkarainen.
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 17:19
Mercedes Bentso - Tahdon, eli biisi ihmisoikeuksien puolesta. Maria Malmströmin vaalibileet, numero 990. #eimyytävänä
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:25
Papa Zai Maria Malmström - Helsinki-listat vaalibileissä.
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:02
Maksimi Voima Maria Alexandran vaalibileissä. #vote990!
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 14:51
Maria Aleksandra alias Maria Malmström - Helsinki-listat, numerolla 990 kertoo kenen joukkoon kuulut ja ketä kannattaa uskoa. Ne kävelee sun ylitsesi suoraan taivaaseen!
Helsinki-listat
   View on Facebook
© 2022 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »