Yhtenäiskoulun lukion ja Alppilan lukion yhdistämisesitys syytä hylätä

Tätä ehdotusta Yhtenäiskoulun lukion ja Alppilan lukion yhdistämisestä perustellaan ennen muuta taloudellisilla säästöillä ja tilankäytön tehostamisella. Perustelut ovat kovin toisenlaiset kuin muutama viikko sitten kokoomuksen eduskuntaryhmän kesäkokouksesta julkisuuteen esitettiin. Pääministeri Alexander Stubb korosti kokoomuksen kokouksessa, että koulutuksesta ei saa leikata. Siihen täytyy päinvastoin panostaa.

Piti tehdä korjausliike, sanoi Stubb viime viikolla, kun kokoomus yritti pestä kätensä itse keittämästään Räty-Männistö-sopasta. Olisiko nyt aihetta tehdä korjausliike myös Helsingin opetustoimen määrärahojen leikkaamisen osalta? Tuskin se, että puhutaan yhtä ja tehdään toista, on ainakaan sitä uutta tapaa tehdä politiikkaa.

Helsingin opetussuunnitelmissa painotetaan opetuksen eri vaiheiden niveltymistä toisiinsa, yhtenäistä koulupolkua, pedagogiikan kehittämistä ja yhteisöllisyyttä. Yhtenäiskoululla ja myös Alppilan lukiolla on perinteitä kokeilukouluina. Niiden kurssitarjonnan monipuolisuutta voidaan kehittää kuten monissa muissakin kouluissa myös yhteistyössä lähialueen muiden koulujen kanssa.

Valtuustolle esitetyssä asiantuntijavetoomuksessa korostetaan koulun kehittämistä yhtenäisenä kokonaisuutena, sosiaalisena tilana ja yhteisöllisenä kulttuurina, josta syntyy ”meidän koulun” henki. Toisaalta siinä todetaan, että suurissa kouluissa on myös suurempi riski oppilaiden välisten erojen kasvamiseen. ”Koulujen yhdistäminen pilaisi kaksi hyvänä tunnettua koulua”, arvioidaan tässä 28 maamme eturivin oppimisen ja kasvun asiantuntijan vetoomuksessa.

Kaupunginhallituksen esityksen perusteluissa kiinnittää huomiota niiden ristiriitaisuus. Yhtäältä puhutaan koulun olevan ylitäytetty ja toisaalta tilojen käytön tehostamisen tarpeesta. Taloudellisia säästöjä on arvioitu vain opetusviraston näkökulmasta. Jos opetusvirasto luopuu jostain kaupungin rakennuksesta tai sen korjaamisesta, ei tämä tarkoita, että kaupungin talouteen tulisi säästöä. Kyse on vain kustannusten siirtämisestä toiselle hallintokunnalle.

Alppilan lukion ja Yhtenäiskoulun lukion yhdistämisesitystä on valmisteltu samaan aikaan Käpylän peruskoulun ja Yhtenäiskoulun hallinnollisen yhdistämisen kanssa. Kaupunginhallitus päätti kuitenkin maanantaina luopua näiden peruskoulujen hallinnollisesta yhdistämisestä. Tämä päätös asettaa uuteen valoon myös lukioiden yhdistämishankkeen monet perustelut. Koko alueen ja yleensäkin Helsingin kouluverkkoa kannattaa todella tarkastella kokonaisuutena. Ja muistaa budjettivalmisteluissa myös kokoomuksen puheenjohtajan lupaukset, että koulutuksesta ei saa leikata.  Voi myös kysyä, miksi koulujen erilaisuutta ei nähdä salin oikealla laidalla rikkautena – paitsi kun puhutaan yksityiskouluista?

Ehdotan, että valtuusto hylkää esityksen Yhtenäiskoulun lukion ja Alppilan lukion yhdistämisestä.

(Hakasen hylkäysesitystä kannatti Sirkku Ingervo, mutta valtuusto torjui sen äänin 61 – 12, tyhjää 10.)

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

Helsinki-listat

Ajamme asukaslähtöistä demokratiaa, vaadimme rahaa peruspalvelujen säilyttämiseen ja kehittämiseen, vastustamme yksityistämistä, kannatamme joukkoliikennettä. Helsinki on meidän kaupunkimme! Valtuutettu ja varavaltuutetut: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/valtuustoryhmae Muut luottamushenkilöt: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/lautakunnat
Helsinki-listat
Helsinki-listat08.04.2017 3:41
Helsingin Sanomat jätti pois SKPn ja Helsinki-listojen ehdokkaan pormestarigallupista, julkisti gallupin tulokset kertomatta yhden ehdokkaan poisjättämisestä, kieltätyi korjaamasta virhettä ja kieltätyi julkaisemasta mitään vastinetta.
http://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/hs-syrjii-skpn-ja-helsinki-listojen-pormestariehdokasta
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat lisäsi tapahtuman.05.04.2017 21:50
Tervetuloa vaalivalvojaisiin! Jännäämme vaalitulosta, ja musiikkia viihdykkeeksemme esittää V-P Hakkarainen.
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 17:19
Mercedes Bentso - Tahdon, eli biisi ihmisoikeuksien puolesta. Maria Malmströmin vaalibileet, numero 990. #eimyytävänä
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:25
Papa Zai Maria Malmström - Helsinki-listat vaalibileissä.
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:02
Maksimi Voima Maria Alexandran vaalibileissä. #vote990!
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 14:51
Maria Aleksandra alias Maria Malmström - Helsinki-listat, numerolla 990 kertoo kenen joukkoon kuulut ja ketä kannattaa uskoa. Ne kävelee sun ylitsesi suoraan taivaaseen!
Helsinki-listat
   View on Facebook
© 2022 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »